رحمت، رقم زودرس سویا برای کشت تابستانه استان گلستان

نوع مقاله : آزاد سازی رقم

نویسندگان

1 دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

2 استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

3 استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل (پارس آباد مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، پارس‌آباد مغان، ایران.

4 کارشناس، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان (خرم‌آباد)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.

5 استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

6 استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

7 کارشناس، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر (برازجان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، برازجان، ایران.

8 کارشناس، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

10.22092/rafhc.2024.363033.1331

چکیده

رقم رحمت (لاین Soy 91-19a) با هدف معرفی یک رقم زودرس سویا برای استان گلستان از نسل‌های در حال تفرق تلاقی بین ارقامCharleston  (مادری) و Mustang (پدری) مربوط به سال 1380 به‌دست آمده است. لاینSoy 91-19a  در بررسی مقدماتی عملکرد با تولید 3496 کیلوگرم دانه در هکتار به‌عنوان یکی از لاین‌های برتر شناسایی شد. در بررسی سازگاری (1393-1392) با استفاده از روش‌های بای‌پلات و گزینش همزمان عملکرد و پایداری، لاینSoy 91-19a  با متوسط عملکرد دانه 2739 کیلوگرم در هکتار و 117 روز دوره رشد، در بین لاین‌های مورد بررسی بهترین ژنوتیپ از نظر عملکرد، پایداری و زودرسی بود و نسبت به رقم شاهد ویلیامز، افزایش عملکرد 389 کیلوگرم در هکتار را نشان داد. در شرایط زارعین گلستان نیز این لاین با تولید 3198 کیلوگرم دانه در هکتار، نسبت به رقم شاهد ویلیامز 21 درصد افزایش عملکرد نشان داد. این لاین نسبت به بوته‌میری فیتوفترائی مقاوم و نسبت به پوسیدگی ذغالی نیمه‌حساس است. علاوه بر این، لاین Soy 91-19a رشد نامحدود، چندشاخه، زودرس و متحمل به کم‌آبی بوده و مقاوم به خوابیدگی بوته و ریزش دانه نیز هست. میزان اسید اولئیک روغن حاصل از دانه این لاین پنج درصد بیشتر از ارقام رایج است. با توجه به عملکرد بالا و خصوصیات زراعی مطلوب این لاین به عنوان رقم رحمت برای کشت تابستانه استان گلستان معرفی شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Rahmat, early-maturing soybean cultivar for summer cultivation in Golestan province

نویسندگان [English]

  • H. R. Babaei 1
  • S. Raeisi 2
  • N. Razmi 3
  • H. Sabzi 4
  • H. Sadeghi 5
  • F. Shariati 5
  • S. Seifamiri 6
  • Sh. Kia 2
  • K. Peyghamzadeh 2
  • N. Kazerani 7
  • F. Gholizade 8
1 Associate Professor, Field and Horticultural Crops Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Mashhad, Iran.
2 Assistant Professor, Field and Horticultural Crops Research Department, Golestan Province Agricultural Research and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gorgan, Iran.
3 Assistant Professor, Field and Horticultural Crops Research Department, Ardabil Province Agricultural Research and Natural Resources and Education Center (Parsabad Moghan), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Parsabad Moghan, Iran.
4 Researcher, Field and Horticultural Crops Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Khorramabad, Iran.
5 Assistant Professor, Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
6 Assistant Professor, Field and Horticultural Crops Research Department, Ardabil Province Agricultural Research and Natural Resources and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Ardabil, Iran
7 Researcher, Field and Horticultural Crops Research Department, Boshehr (Borazjan) Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Borazjan, Iran.
8 Researcher, Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
چکیده [English]

The Rahmat cultivar (Soy 91-19a line) was developed to introduce an early-maturing soybean cultivar for Golestan province. This cultivar originated from the segregating generations of a crossbreeding program between the Charleston (maternal) and Mustang (paternal) cultivars, initiated in 2001. In preliminary yield trials, the Soy 91-19a line was identified as a top performer, producing 3496 kgha-1. In adaptability trials (2013-2014), using GGE biplot analysis and simultaneous selection for yield and stability, the Soy-91-19a line, with an average grain yield of 2739 kgha-1 and a growth period of 117 days, emerged as the best genotype in terms of yield, stability, and earliness, showing a yield increase of 389 kgha-1 compared to the Williams control cultivar. Under farmer conditions in Golestan, this line produced 3198 kgha-1, demonstrating a 21% yield increase over the Williams cultivar. This line is resistant to Phytophthora sudden death (Phytophthora soja) and semi-sensitive to charcoal rot. Additionally, the Soy 91-19a is indeterminate, multi-branched, early-maturing, drought-tolerant, and resistant to lodging and grain shattering. The oleic acid content of this line is 5% higher than that of common cultivars. Due to its high yield and desirable agronomic traits, this line has been introduced as the Rahmat cultivar for summer cultivation in Golestan province.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Early maturity
  • Yield stability
  • Multi-branched
  • Resistant to lodging and grain shattering
  • Resistant to Phytophthora sudden death
Anonymous, 2022. World Food and Agriculture Statistical Yearbook 2022. FAO, Rome, Italy. 380 pp. DOI: 10.4060/cc2211en.
 
 
Cooper, R. L., Martin, R. J., Martin, S. K. Calip-DuBois, A., Fioritto, R. J., and Schmitthenner, A. F. 1995. Registration of 'Charleston' soybean. Crop Sci. 35 (2): 593.  DOI: 10.2135/cropsci1995.0011183X003500020060x.
 
 
Dasilva, F. L., Borém, A., Sediyama, T., and Ludke, W. H. 2017. Soybean Breeding. Springer, Switzerland. 440 pp. DOI: 10.1007/978-3-319-57433-2.
 
 
Faraji, A. 2023. Control of soybean podding disorder. Technical Publication No. 63871. Seed and Plant Improvement Institute. Golestan. Iran. 12 pp. (In Persian).
 
 
Fernandez, G. C. J. 1992. Effective selection criteria for assessing plant stress tolerance. Pp. 257-270. In: Proceedings of the International Symposium on Adaptation of Food Crops to Temperature and Water Stress, Shanhua. Taiwan.  DOI: 10.22001/wvc.72511.
 
 
Gurmu, F., Mohammed, H., and Alemaw, G. 2009. Genotype x environment interactions and stability of soybean for grain yield and nutrition quality. African Crop Science Journal 17: 87-99. DOI: 10.4314/acsj.v17i2.54202.
 
 
Kang, M. S. 1993. Simultaneous selection for yield and stability in crop performance trials: consequences for growers. Agron. J. 85: 754-757. DOI: 10.2134/agronj1993.00021962008500030042x.
 
 
Mengistu, A., Ray, J. D., Smith, J. R., and Paris, R. L. 2007. Charcoal rot disease assessment of soybean genotypes using a colony forming unit index. Crop Sci.47: 2453-2461. DOI: 10.2135/cropsci2007.04.0186.
 
 
Sadeghi Garmaroodi, H., Mirabolfathy, M., Babaei, H. R., and Zeinali, H. 2007. Physiological races of Phytophthora soja in Iran and race-specific reaction of some soybean cultivars. J. Agric. Sci. Technol. (JAST) 9: 243-249. DOI: 20.1001.1.16807073.2007.9.3.9.8.
 
 
 SchmidtM. E., Owen, P. A., Clark, K. M., and Sleper, D. A. 1997. Registration of ‘Mustang’ soybean. Crop Sci. 37 (4): 1383. 10.2135/cropsci1997.0011183X003700040065x.
 
 
Yan, W., and Kang, M. S. 2003. GGE Biplot Analysis: A Graphical Tool for Breeders, Geneticists and Agronomists. CRC Press. Boca Raton, Florida, USA. 288 pp. DOI: 10.1201/9781420040371.