نوع مقاله : آزاد سازی رقم
نویسندگان
1 دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زابل، ایران
3 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران
4 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
5 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اصفهان، ایران
6 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران
7 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، سمنان، ایران
8 استاد، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
9 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی شیراز، ایران
10 محقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
11 دانشیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل(مغان)، ایران
12 مربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران
13 مربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
14 مربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل(مغان)، ایران
15 محقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
16 محقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران
17 استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران
18 استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Salinity stress is a major constrain of plant growth and limiting factor of crop production in arid and semi-arid regions in the world. Wheat cultivar Barzegar is derived from the cross between an Iranian highly adapted wheat, Pishtaz cultivar and Karchia cultivar (salt tolerant cultivar from India) as female and male parents, respectively, at Seed and Plant Improvement Institute, Cereal Research Department in Karaj. Subsequent selection among segregating populations of this hybrid was done at experimental field of Yazd station. Results of yield trials and on-farm evaluations in the temperate zone showed that under salinity stress conditions (EcSoil =8-12 dsm-1 & EcWater =8-13 dsm-1), Barzegar exhibited a superior performance compared to the check cultivars Bam and Arg, and its average grain yield was 659 kg (16.5%) higher than average grain yield of check cultivars. Based on ranking method Barzegar had high stability and adaptability under saline conditions compared to the check cultivars. Under farmer's conditions trials its average grain yield was 4381 kgha-1, nearly 20% higher than average grain yield of check cultivars (3648 kgha-1). Barzegar exhibits lodging resistance and has non-shattering spikes, but has moderately resistant susceptible infection responses to rusts. However, under dry conditions of saline areas of Iran no susceptibility to these diseases is observed. Based on good agronomic performance consist of resistance to lodging and shattering, and high adaptability and stability and good quality in saline condition compared to checks (Bam, Arg and Ofogh), Barzegar released for cultivation in the saline areas (with saline water/soil) farms of temperate zone, in Iran.
کلیدواژهها [English]
1- امینی، ا.، اکبری مقدم، ح.، صابری، م. ح.، طباطبائی، م. ت.، افیونی، د.، راوری، س. ذ.، محمدی، ع.، افشاری، ف.، ذاکری، ع. ک.، عطا حسینی، م.، اکبری، ع. و آخوندی میبدی، ه. 1396. نارین، رقم جدید گندم آبی با سازگاری و عملکرد بالا مناسب برای مناطق با تنش شوری خاک وآب در اقلیم معتدل و معتدلگرم کشور. نشریه علمی- ترویجی یافته های تحقیقاتی در گیاهان زراعی
و باغی6 (2): 147-135.
2- امینی، ا.، وهابزاده، م.، مجیدی هروان، ا.، افیونی، د.، طباطبائی، م. ت.، صابری، م. ح.، لطفعلی آینه، غ. و راوری، س. ذ. 1389. پایداری و سازگاری عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم نان با استفاده از معیارهای مختلف پایداری در شرایط تنش شوری. مجله به نژادی نهال و بذر 26(1): 411-397.
3- امینی، ا. 1398. گزارش نهایی معرفی لاین جدید گندم متحمل به شوری MS-90-15 جهت کشت در مناطق با تنش شوری خاک وآب در اقلیم معتدل. بخش تحقیقات غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، شماره558410/98. 38 صفحه.
4- روستایی، م.، صادق زاده اهری، د.، حسامی، ع.، سلیمانی، ک.، پاشاپور، ه.، محمودی، ک. ن.، پورسیاه بیدی، م. م.، احمدی، م. م.، حسنپورحسنی، م. و عابدی اصل، غ. 1382. بررسی سازگاری وپایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم نان در مناطق سردسیر ومعتدل دیم. نهال وبذر 19 (2): 275-263.
5- محفوظی، س.، امینی، ا.، چایچی، م.، جاسمی، س. ش.، .ناظری، م.، اسکویی، س. ع.، امین زاده، غ. و رضایی ع. 1388. بررسی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم زمستانه با استفاده از معیارهای مختلف پایداری تحت شرایط تنش خشکی آخرفصل. مجله نهال و بذر 25: 83-65.