نوع مقاله : آزاد سازی رقم
نویسندگان
1
دانشیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران.
2
دانشیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.
3
دانشیار، پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
4
استادیار، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران.
5
استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران.
چکیده
به منظور معرفی و گسترش ارقام تجارتی و با کیفیت برتر در ایران، برنامه به نژادی زردآلو با هدف دستیابی به ارقام مطلوب از سال 1375 در ایستگاه تحقیقات باغبانی سهند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی شروع گردید. پس از انجام آزمایش های مقدماتی، ارزیابی های تکمیلی و آزمایشهای ناحیه ای برروی دورگه ای امید بخش، رقم پارسی در سال 1397 توسط محققین این مرکز معرفی گردید. این رقم از تلاقی ارقام قرمز شاهرود × نصیری 90 بدست آمده و دارای اندازه میوه بزرگ، خوشرنگ، طعم عالی بوده و بسیار بازارپسند می باشد. همچنین این رقم بخاطر قند و نسبت گوشت به هسته بالا، می تواند برای تولید سایر محصولات فرآوری شده از زردآلو نیز مورد استفاده قرار گیرد. رقم پارسی دارای شکل میوه تخم مرغی، مغز شیرین، هسته جدا، سفتی میوه متوسط، میان رس بوده و گلهای آن خودناسازگار می باشند. ارقام گرده دهنده مناسب آن اردوباد 90، هفت برادران و رقم جدید جلیل میباشند. این ارقام گرده دهنده به جهت کیفیت میوه بالا و عملکرد خوب می توانند به عنوان رقم تجاری در مناطق مستعد و سازگار همراه با این رقم کشت شوند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Parsi, a Newly Improved Variety of Apricot, appropriate for consumption
as fresh and dried fruit
نویسندگان [English]
-
J. Dejampour
1
-
E. Ganji Moghadam
2
-
N. Bouzari
3
-
M. zeinalabedini
4
-
H. Rahnemoun
5
1
Associate Professor, Field and Horticultural Crops Research Department, East Azarbaijan, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (AREEO), Tabriz, Iran.
2
Associate Professor, Field and Horticultural Crops Research Department, Khorasane razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (AREEO), Mashhad, Iran.
3
Associate Professor, Temperate Fruits Research Center, Horticultural Sciences Research Institute (AREEO), Iran.
4
Assistant Professor, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran.
5
Assistant Professor, Field and Horticultural Crops Research Department, East Azarbaijan, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (AREEO), Tabriz, Iran.
چکیده [English]
In order to introduce and promote high quality commercial cultivars in Iran, the apricot breeding program began in 1996 with the aim of achieving the desired cultivars. After conducting preliminary experiments, supplementary evaluations and regional experiments, the Parsi variety was released in 2018. This new variety is obtained from the crossing between Ghermez Shahroud × Nasiri 90 cultivars. The fruit of this variety has standard quality for drying and fresh market properties such as flesh firmness, long post-harvest life, free stone, high TSS (19%), red over color and good taste. On the other hand, the productivity and fruit quality of this variety is higher than most of other local genotypes. Also its flesh firmness of fruit, fresh consumptions and its T.S.S. is more than its parent Ghermez Shahroud cultivar. Parsi is self-incompatible and Ourdubad 90, Haft Baradaran and Jalil cultivars have been determined as the best pollinizers for its pollination. Based on the high quality of fruit and good yield of these varieties, they can be used as a commercial cultivar in the appropriate and well adapted areas along with Parsi cultivar.
کلیدواژهها [English]
-
Hybridization
-
Release
-
New variety
-
Apricot