تأثیر ریزگردها بر شدت بیماری عوامل قارچی پوسیدگی میوه خرما در مرحله قبل از برداشت

نوع مقاله : سایر

نویسندگان

1 پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

بروز پدیده ریزگرد در نتیجه تغییرات زیست محیطی از جمله کاهش بارندگی و خشک شدن تالاب‌ها از حدود دو دهه پیش در کشور آغاز و هر سال در حال افزایش است. هم‌زمان با وقوع پدیده ریزگرد، احتمال انتقال عوامل بیماری‌زا بر محصولات مختلف از جمله خرما و ایجاد خسارت و در نتیجه کاهش کیفیت و بازارپسندی این محصول وجود دارد. این مسئله خصوصاً در رقم تجاری و صادراتی خرمای مجول اهمیت ویژه‌ای دارد. طی سال‌های 94-1392 از مراحل مختلف رشدی میوه خرمای مجول‌ شامل خلال، خارک، رطب و خرمای آلوده به ریزگرد، نمونه‌برداری و در محیط کشت سیب‌زمینی، دکستروز و آگار (PDA) کشت داده شد. پس از بررسی نمونه‌ها، فراوانی نسبی غالب‌ترین قارچ‌های عامل پوسیدگی در خرما تعیین شدند. قارچ‌های Alternaria alternata، Aspergillus niger،A. phoenicis ، Fusarium sp.، Helminthosporium sp.وRhizopus stolonifer از میوه‌های آلوده به ریزگرد، به عنوان عوامل پوسیدگی قارچی جداسازی و شناسایی شدند. نتایج نشان داد که با نشستن گرد و غبار بر روی میوه‌های خرما در نخلستان‌ها در شرایط نسبتاً مرطوب، شدت خسارت پوسیدگی به مقدار 8/53 درصد و ریزش به مقدار 13/43 درصد افزایش یافت. میزان پوسیدگی میوه متأثر از این پدیده طی مرحله رطب و اوایل مرحله رسیدن میوه بیشتر از مراحل انتهایی رشد میوه بود. بنابراین توصیه می‌شود که پوشش دهی خوشه‌ها قبل از تبدیل خارک به رطب صورت گیرد تا میوه‌های خرما از حمله قارچ‌های عامل پوسیدگی و آلودگی به گرد و غبار مصون باقی بمانند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effects of Micro-Dusts on Severity of Rotting in Palm Fruit at the Pre-Harvest Stages

نویسندگان [English]

  • Majid Amani 1
  • A. A. Rahnama 2
1 Date Palm and Tropical Fruits Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2 Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
چکیده [English]

 
The occurrence of the micro-dusts phenomenon as a result of environmental changes as well as reduction of rainfall and drying of wetlands in the country have begun since two decades ago and are increasing every year. At the same time, as the micro-dusts phenomenon occurs, the probability of transmission of the pathogenic agents on various crop products, such as dates will cause significant damage, quality degradation and marketability of this fruit. This issue has a particular importance in the commercialization and export of dates specially for Medjool variety. During the years 2013-2015, sampling was done from infected fruit tissues of different growth stages of Medjool variety consist of Khalal, Kharak, Rotab and date which were exposed to dust and samples were cultured in potato dextrose agar (PAD) culture medium. After examining the samples, the relative frequency of the most prevalent fungi causing rotting was determined in the date fruit. The fungi Alternaria alternata, Aspergillus niger, A. phoenicis, Helminthosporium sp., Fusarium sp., and Rhizopus stolonifer were isolated and identified as agents of the fungal rot from fruits infected with dust. Results showed that under relatively humid conditions, exposure of palm fruit by micro-dusts will increase the severity of rotting damage by 8.53% and the fruit falling by 13.43%. Results also indicated that amount of fruit rotting affected by this phenomenon was higher during the Rotab stage and early stage of ripening compared to the late stages of fruit ripening. Therefore, it is recommended that the covering of fruit clusters should be carried out before the time that Kharak turns into Rotab, so that the palm fruit can be protected from damages caused by fungal agents of rotting and dust contamination.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Micro-dusts
  • Date palm
  • Fruit rot
  • Airborne fungi
  • Khuzestan
1- امانی، م. و راهنما، ع. 1394. شناسایی عوامل قارچی مولد پوسیدگی میوه خرما رقم مجول در استان خوزستان. 5-2. مقالات دومین همایش علمی خرمای ایران، 25 الی 26 شهریور ماه. مجتمع آموزش عالی بم. ایران.
 
 
2- بی‌نام. 1394. آمارنامه کشاورزی، جلد دوم: محصولات باغی سال 94-1393. انتشارات وزارت جهادکشاورزی. معاونت برنامه ریزی و اقتصادی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات. 147 صفحه.
 
 
3- راهنما، ع. ا. و امانی، م. 1394. تعیین مناسب‌ترین زمان برداشت و پوشش خوشه بر عملکرد کمی و کیفی خرمای رقم مجول در خوزستان. نشریه علمی- ترویجی یافته‌های تحقیقاتی درگیاهان زراعی و باغی 4 (1):53-62.
 
 
4- راهنما، ع. ا. و امانی، م. 1393. گزارش نهایی پروژه مقایسه جنبه‌های اقتصادی و کیفی برداشت چند مرحله‌ای میوه خرمای مجول. موسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری کشور، شماره 50169، 25 صفحه.
 
 
5- دامغانی، ر. و علوی، ا. 1377. بررسی علل ریزش و پوسیدگی میوه خرما و طرق پیشگیری و مبارزه با آن. انتشارات مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان.
 
 
6- مرتضوی، س. م. ح. 1385. تغییرات فیزیکوشیمیایی در مراحل رشد و رسیدن میوه و تأثیر شرایط مختلف بسته‌بندی برکیفیت و ماندگاری پس از برداشت خرما. رساله دکتری علوم باغبانی. دانشگاه تربیت مدرس.
 
 
7- کیانوش، م.، ارشاد، ج. و امانی، م. 1392. گزارش نهایی پروژه بررسی و شناسایی عوامل قارچی مولد پوسیدگی و فساد میوه رقم تجاری خرمای شاهانی در منطقه جهرم. مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس. شماره 43517. 24 صفحه.
 
 
8. Agrios, C. N. 1988. Plant Pathology, 3rd. ed. Academic Press New York: 803pp.
 
 
9. Darley, E. F. and Wilbur, W. D. 1955. Results of experiments on control of fruit spoilage of Dejlet Noor and Saidy dates in California, 1935-1954. Ann. Date Growers Instit. 32: 14-15.
 
 
10. Darley, E. F., Nixon, R. W. and Wilbur, W. D. 1960. An unusual disorder of Barhee date palm. Ann.Date Growers Instit. 37: 10-12.
 
 
11. Djerbi, M. 1980. Report on duty travel to Tunis, Baghdad and Pakistan. FAO Regional Project for Palm and Dates Research Center in the Near East and North Africa, Baghdad, Iraq.10 pp.
 
 
12. Djerbi, M. 1983. Report on Consultancy Misson on Date Palm Pests and Diseases. FAO- Rome; Octobr 1983. 28pp.
 
 
13. El Jerbi, M. 1991. Diseases of Date Palm in the Near East and North Africa.UNDP/FAO/RAB/88-024 160pp.
 
 
14. Hussain, L. A. 1985. The Date Palm and its Pests. Basra Univ. Press. Iraq. 576 PP.
 
 
15. Mortazavi, S. M. H., Arzani, K. and Barzegar, M. 2007. Effect of Vacuum and Modified Atmosphere Packaging on the Postharvest Quality and Shelf Life of Date Fruits in Khalal Stage. ActaHorticulturae, 736: 471-477.
 
 
16. Rahnama, A. A. and Torahy, A. 2010. The world's large Medjool date fruit. Journal of Agriculture and Technology 12:30-32.
 
 
Simmons, E. G. 1992. Alternaria taxonomy: current status, viewpoint, challenge. In: Alternaria biology, plant diseases and metabolites. 1-35. In: Chelkowski, J. and Visconti, A. (eds.) Elsevier Science Publishers, Amsterdam.