اثر تعداد جوانه در بوته بر برخی صفات کمی و کیفی انگور یاقوتی در منطقه سرپل ذهاب

نویسندگان

1 دانشیار بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تعداد جوانه در بوته انگور رقم یاقوتی آزمایشی درشهرستان سرپل ذهاب در سال 1389 به انجام رسید. تیمارها شامل تعداد جوانه نگهداری شده در هر بوته در پنج سطح (16، 24، 32، 40 و 48 جوانه) بودند. این مطالعه درقالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در چهار تکرار در بوته‌های 6 ساله انجام گرفت و در هر واحد آزمایشی تعداد 3 بوته بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که صفات مختلف از قبیل عملکرد، تعداد خوشه، وزن خوشه در بوته، درصد جوانه سبز شده، pH و اسید قابل تیتراسیون در بین تیمارها دارای تفاوت معنی‌دار بود. درصد جوانه سبز شده در بوته با افزایش تعداد جوانه نگهداری شده در بوته کاهش معنی‌دار نشان داد به‌طوری‌که در تیمار 48 جوانه در بوته حدود 17% جوانه‌ها باز نشدند. تعداد خوشه در بوته در تیمارهای هرس 40 و 48 جوانه‌ای به بیشترین مقدار خود رسید و در مقایسه با دیگر تیمارها معنی‌دار بودند. بیشترین عملکرد در بوته مربوط به تعداد 32، 40 و 48 جوانه نگهداری شده در بوته بود. بیشترین وزن خوشه هرس‌های 32، 24 و 16 جوانه‌ای در بوته به دست آمد. به طورکلی با توجه به عملکرد بالا و همچنین وزن مناسب خوشه و دیگر پارامتر‌ها، نگهداری 32 الی 40 جوانه در بوته انگور رقم یاقوتی برتر از بقیه تیمارها بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Bud Number on some Quantitative and Quality related Traits of Yaghooti Grapevine Cultivar in Sarpol-e-Zehab Region

نویسندگان [English]

  • I. Arji 1
  • S. Mahnam 2
1 Crop and Horticultural Science Research Department, Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research and Education Center , AREEO, Kermanshah, Iran. * Corresponding Author.
2 Researcher, Graduated of Islamic Azad University, Karaj Unit
چکیده [English]

In order to determine the effect of bud number on yield and yield component of Yaghooti grapevine cultivar an experiment was conducted in Sarpol-e-Zehab in 2010. Treatments were different bud number per plant in five levels (16, 24, 32, 40 and 48 buds). This study was conducted based on a randomized complete block design with 4 replications using 6 years old plants and in each plot three bushes were evaluated. The results showed that differences between different treatments in some traits such as yield, number of clusters, cluster weight, bud growth, pH and titratable acid were significant. Emerged buds showed a significant decrease by increasing the number of buds maintenance per plant, as for 48 buds per plant bud emergence reduction was about 17%. The number of cluster per plant reached its highest value with 40 and 48 buds on plant and was significant in comparison with the other treatments. The highest yields per plant were obtained on 32, 40 and 48 maintained buds at the plant. The highest cluster weight gained by 32, 24 and 16 maintained buds in each plant. In general, keeping 32 to 40 buds per plant was recommended for Yaghooti grapevine cultivar based on higher yield, cluster weight and other traits.

کلیدواژه‌ها [English]

  • grape
  • Cluster Weight
  • Pruning Severity
  • yield
1-    کرمی، م. ج. 1389 الف. اثر شدت هرس و تعداد جوانه در هر نقطه بارده بر عملکرد و اجزای عملکرد انگور دیم رقم شیرازی. مجله به‌زراعی نهال و بذر، (2-1)26: 67-57.
 
 
2-    کرمی، م. ج. 1389 ب. اثر شدت هرس و طول شاخه بارده بر عملکرد و کیفیت انگور رقم سیاه سمرقندی. مجله به‌زراعی نهال و بذر، (4-1)26: 456- 445.
 
 
3-    محمودزاده، ح.، رسولی. و.، و  قربانیان، د. 1388. اثر برخی روش‌های تربیت تاک بر رشد رویشی، عملکرد و کیفیت میوه انگور رقم سفید بیدانه. مجله به‌زراعی نهال و بذر، (4-2): 387-373.
 
 
4-    ناظمیه، ع. 1372. بیولوژی مو. انتشارات دانشگاه تبریز، 258 ص.
 
5. Abdel-Mohsen, M. A. 2013. Application of various pruning treatments for improving productivity and fruit quality of crimson seedless grapevine. W.J.A.S.
9 (5): 377-382.
 
 
6. Ahmad, W., Junaid, M., Nafees, M., Farooq, M., and Alisaleem, B. 2004. Effect of pruning severity on growth behavior of spur and bunch morphology of grapes (Vitis vinifera L.) cv. Perlette. Int. J. Agric. Biol. 6(1):160-161
 
 
7. Almanza-Merchan, P. J., Fischer, G., and Cely, G. E. R. 2014. The importance of pruning to the quality of wine grape fruits (Vitis vinifera L.) cultivated under high-altitude tropical conditions. Agron. Colom. 32(3): 341-348.
 
 
8. Anonymous. 1997. Official methods of analysis of the association of official alytical Chemists, AOAC, Gaithersburg, MD, 16th edn.
 
 
9. Bowed, P. A., and Kliewer, W. M. 1990. Influence of clonal variation, pruning severity, and cane structure on yield component development in ‘Cabernet Sauvignon’ grapevines. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 115 (4) : 530-534.
 
 
10. Byrne, M. E., and Howell, G. S. 1978. Initial response of Baco Noir grapevines to pruing severity, sucker removal and weed control. Am. J. Enol. Vitic. 29 (3) : 192-198.
 
 
11.  Fawzi, M.I.F., Shahin, M.F.M., and Kandil, E.A. 2010. Effect of bud load on bud behavior, yield, cluster characteristics and some biochemical contents of the cane of Crimson seedless grapevines. J. Am. Sci. 187-194 pp
 
 
12. Feza, A. M. 2008. Influence of pruning severity on yield and quality of Himrod grape under Kashmir conditions. Indian J. Hortic. 65(1):16-19.
 
 
13. Freeman, B. M. 1983. Effects of irrigation and pruning of Shiraz grapevines on subsequent red wine pigments. Am. J. Enol. Vitic. 34 (1): 23-26.
 
 
14. Freeman, B. M., Lee, T. H., and Turkington, R. 1979. Interaction of irrigation and pruning level on growth and yield of Shiraz vines. Am. J. Enol. Vitic.
30 (3): 218-223.
 
 
15. Kilby, M. W. 1999. Evaluation of various pruning methods for maximum production of wine grape cultivars in Southern Arizona. University of Arizona College of Agriculture 1999 Wine Grape Research Report, index at: http://ag.arizona.edu/crops/az1148.
 
 
16. Kurtural, S. K., Dami, I. E., and Taylor, B. H. 2006. Effect of pruning and cluster thinning on yield and fruit composition of Chambourcin grapevines. Hortechnology 16(2): 233-240.
 
 

17. Landolt, J. S. 2011. Effects of pruning level and canopy management practices on berry maturation rate and  harvest parameters of Syrah wine grapes. A Thesis presented to the Faculty of California Polytechnic State University, San Luis Obispo. In Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree Master of Science in Agriculture, Specialization in Crop Science. pp: 61.

 
 
 
18. Moghaddam, A. M. 2014. Investigating effect of short, medium, and long pruning on yield and yield components of Tayefi grape before and after winter cold. I.J.A.B.B.R. 2(4): 904-912.
 
 
19. Smart, R. E., and Robinson, M. 1992. Sunlight into wine. A handbook for winegrape canopy management. Winetitles, Adelaide. 88 pp.
 
 
20. Smart, R. E., Robinson, J. B., Due, G. R., and Brien, C. J. 1985. Canopy microclimate modification for the cultivar Shiraz. I. Definition of canopy microclimate. Vitis. 24: 17-31.