کارایی آب داغ در اخته کردن کاهو (Lactuca sativa L.)به منظور تولید بذر هیبرید

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 دانشکده کشاوزی دانشگاه گیلان، رشت

2 دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت

چکیده

این آزمایش برای بررسی کارایی دما و زمان‌های مختلف اعمال تیمار آب داغ در مراحل مختلف رشد زایشی بر اخته کردن فیزیکی کاهو در تولید بذور هیبرید انجام شد. برای اعمال تیمار، شاخه‌های جانبی از گل‌آذین را به مدت 20، 35، 50 و 65 ثانیه، یک بار در مرحله شکوفایی جوانه و یک بار در مرحله جوانه گل
(
دو روز قبل از شکوفایی) در آب با دو سطح دمایی 40 و 50 درجه سانتی‌گراد (آب داغ) و 25 درجه سانتی‌گراد به عنوان شاهد فرو برده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد دماهای مختلف آب تأثیر معنی‌داری بر درصد بذور هیبرید تشکیل شده داشت در حالیکه مرحله کاربرد آب داغ و اثرات متقابل آنها تأثیری بر درصد بذور هیبرید نداشت. بیشترین درصد بذور هیبرید (57/94 درصد) و گرده‌های نابارور (07/84 درصد) با کاربرد آب داغ 50 درجه سانتی‌گراد بدست آمد. استفاده از اخته کردن با آب داغ یک روش ساده و بدون نیاز به هزینه کارگری زیاد است و برای اصلاح کاهو قابل توصیه می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Different Hot Water Levels at Lettuce (Lactuca sativa L.) Emasculation for Hybrid Seed Production

نویسندگان [English]

  • P. Khatib 1
  • JA. Olfati 2
  • Y. Hamidoghli 2
چکیده [English]

An experiment was conducted to evaluate efficiency of different time and duration of hot water for lettuce physical emasculation. In this research, immerse side branches of the inflorescence in the blooming and bud stages , put in hot water (40 and 50° C) where water at temperatures 25° C was used as control, for 20, 35, 50 and 65 seconds. Analysis of variance revealed that  different water temperatures had significant affects on the percentage of hybrid seeds in the blooming and bud stage (two days before flowering), whereas the hot water emasculation and their interaction had no significant affects. The highest percentage of hybrid seeds (94.57%) and non-fertile pollens (84.07%) were obtained by the using of water at temperature 50° C .

کلیدواژه‌ها [English]

  • Crossing
  • Flower bud
  • Marker characteristics
  • pollination
  • Reproductive growth
  • Selfing
  1. Bremer AH (1931) Einfluss der tageslange auf die wachstumsphasen des salats. Genetische untersuchungen. Gartenbauwiss 4: 469-483
  2. Davey MR, Anthony P, Van Hooff P, Power JB, Lowe KC (2007) Biotechnology in agriculture and forestry. Transgenic crops iv, Springer Perlin Heidelberg, 470 p
  3. De Vries IM (1990) Crossing experiments of lettuce cultivars and species (Lactuca sect. Lactuca, Compositae). Plant Sys. Evo. 171: 233-248
  4. Deppe C (2000) Breed your own vegetable varieties: The gardener's & farmer's guide to plant breeding & seed saving. Chelsea green, Publishing 350 p
  5. Durst CE (1930)Inheritance in lettuce. Illinois Agricultural Experiment State Bulletin. American Association for the Advancement of Science 356p
  6. Eenink AH (1977)Induction of male sterility in lettuce (Lactuca sativa L.) by application of gibberellic acid: a technical note. Euphytica 26: 31-32
  7. Eenink AH (1983) Preliminary results of research on storage and in vitro germination of lettuce pollen as an aid in lettuce breeding. Euphytica 32: 521-526
  8. Ernst-Schwarzenbach M (1932) Zur genetik und fertilitat von Lactuca sativa L. und Chichorum endivia L. Archiv. Der Julius Klaus Stiftiung fur Verebungs for achung, Sozialanthropogie und Rassenhygiene 7: 1-35
  9. Factfish (2012) Geography and agriculture: Crop Lettuce and chicory in Factfish. Retrieved March 29, 2014, from           http:// www. factfish. com/ catalog /crop
  10. Food and agriculture organization of the united nations (2012) Faostat: production crops in FAO. Retrieved March 29, 2014, from http://faostat.fao.org
  11. George RAT (1999) Vegetable seed production. Wallingford, CAB Int. 122-135
  12. Kandasamy MK, Kristen U (1989) Ultrastructural responses of tobacco pollen tubes to heat shock. Protoplasma 153: 104-110
  13. Křístková E, Doležalová I, Lebeda A, Vinter V, Novotná A (2008) Description of morphological characters of lettuce (Lactuca sativa L.) genetic resources. Hort. Sci. 35 (3): 113-129
  14. Lindqvist K (1958) Inheritance of lobed leaf from in Lactuca. Hereditas 44: 347-377.
  15. Lindqvist K (1960) Inheritance studies in lettuce. Hereditas 46: 387-470
  16. McGregor SE (1976) Insect pollination of cultivated crop plants. U.S. Department of Agriculture. 411 p
  17. Mukasa Y, Suzuki T, Honda Y (2007) Emasculation of Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum Gaertn.) using hot water. Euphytica 156: 319-326
  18. Nagata RT (1992) Clip and wash method of emasculation for lettuce. Hortscience 27 (8): 907-908
  19. Nasrallah ME, Wallace DH (1967) Immunogenetics of self-incompatiblity in Brassica oleracea L. Heredity 22: 519-527
  20. Oliver GW (1910) New methods of plant breeding. U.S. Bureau of plant Ind. Bul: 167 p
  21. Otsuka J, Yamaguchi S, Chigira O, Kato K (2010) Application of hot water emasculation to (Acacia auriculiformis) for controlled pollination. J. Forest Res. 15: 210-216
  22. Ryder EJ (1979) Leafly salad vegetables. Avi Publishing Company. pages 13-94
  23. Shivanna KR, Linskens HF, Cresti M (1991) Responses of tobacco pollen to high humidity and heat stress: viability and germinability in vitro and in vivo. Sexual Plant Repr. 4: 104-109
  24. Smith CW, Frederiksen RA (2000) Sorghum: origin, history, technology, and production. John Wiley & Sons, New York, United States. 825 pp
  25. Thompson RC (1938) Genetic relations of some color factors in lettuce. U. S. Dept. Agr. Technical Bulletin No. 620
  26. Thompson RC, Whitaker TW, Bohn GW, Horn C (1958) Natural cross-pollination in lettuce. Proc. Am. Soci. Hort. Sci. 72: 403-409
  27. Tong L, Yoshida T (2008) Can hot-water emasculation be applied to artificial hybridization of indica-type cambodian rice? Plant Prod. Sci. 11: 132-133
  28. Watts LE (1975) The response of various breeding lines of lettuce to beet western yellows virus. Ann. App. Bio. 81: 393