بهترین روش نگهداری و کاهش ضایعات چند رقم انگور تجاری ایران

نویسندگان

سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی

چکیده

هر ساله مقدار زیادی انگور برای عرضه به بازار در خارج از فصل در انبارها و سرد‌خانه‌های معمولی ‌نگهداری می‌شوند که بنا به دلایل متعددی کیفیت و وزن آن به شدت کاهش پیدا می‌کند. بنابراین به منظورکاهش ضایعات پس از برداشت انگور و انتخاب ارقام مناسب برای نگهداری طولانی‌مدت، این تحقیق به شکل دو آزمایش یکی در قالب فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار و با دو فاکتور، نوع رقم (‌انگور سفید بی‌دانه و قزل اوزوم) و نوع بسته بندی (پوشش پلاستیکی سوراخ‌دار با ورقه کامل سولفورپد، پوشش پلاستیکی بدون سوراخ با نصف ورقه سولفورپد، پوشش پلاستیکی سوراخ‌دار بدون ورقه سولفورپد، پوشش پلاستیکی بدون سوراخ و بدون ورقه سولفورپد، بدون پوشش پلاستیکی و بدون ورقه سولفورپد) و دیگری در قالب طرح کاملاً تصادفی برای انگور رقم رشه با پنج تیمار بسته‌بندی، در سه تکرار اجرا شد. خوشه های انگور پس از برداشت به سردخانه منتقل شدند. به منظور بررسی اثرات تیمارها، صفات کیفی میوه شامل خشکیدگی چوب خوشه، سفیدشدگی سطح حبه، درصد آلودگی حبه، وضعیت ظاهری و طعم و مزه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تیمار پوشش سوراخ‌دار با ورقه کامل سولفورپد و تیمار پوشش بدون سوراخ با نصف ورقه سولفورپد، باعث کنترل بهتر پوسیدگی‌های قارچی، خشکیدگی چوب خوشه،‌ حفظ وضعیت ظاهری و طعم و مزه انگور شد. بنابراین با این روش رقم‌های قزل اوزوم و رشه را به مدت پنج ماه و رقم سفید بیدانه را به مدت سه ماه در سردخانه می‌توان نگهداری کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Best Method for Waste Reduction and Maintain of Some Iran Commercial Grape Cultivars

نویسندگان [English]

  • Hamed Dolati Baneh
  • Shabnam Jalilzadeh Khoie
  • Rahim Abdollahi
  • Rasoul Saidiyan
Agricultural and Natural Resources Research Center of West Azarbaijan, Urmia, Iran.
چکیده [English]

Every year large amounts of grapes are stores in normal and cold rooms to offer off-season of grapes to the market which based on several reasons their quality and weight greatly decreases. Therefore, in order to decrease the post harvest losses of grapes and selection of suitable cultivars for long time storage, this study was conducted in two experiments, one in a factorial experiment based on randomized complete design (CRD) in three replications with two factors including cultivars (Sefide bidane and Qzel Ozum), and packaging type (one sulfur pad with perforated bag, ½ sulfur pad with imperforated bag, without sulfur pad with perforated bag, without sulfur pad with imperforated bag, without sulfur pad and without bag) and the other in a randomized complete design (CRD) with five packaging treatments and three replications for Rasha cultivar. Grape bunches were harvested and transferred to cold storage. To study the effects of treatments, some traits including bunch and berry shriving, bleaching, fungal rot (%), bunch appearance and taste were measured. Results showed that using one sulfur pad with perforated bag and ½ sulfur pads with imperforated bag treatments controlled fungal rots and bunch and berry shriving, and preserve bunch appearance and taste. Therefore with using this method, Qzel Ozum and Rasha, could be stored in cold rooms for five months and Sefide-bidane for three months.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cold storage
  • grape
  • quality traits
  • and Sulfur dioxide gas