Shandiz, a new early ripening sweet cherry cultivar with suitable size and quality

Document Type : Release of the variety

Authors

1 Assistant Professor, Field and Horticultural Crops Research Department, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Khorasan razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (AREEO), Mashhad, Iran

2 Assistant Professor, Temperate Fruits Research Center, Horticultural Sciences Research Institute (AREEO), Iran.

3 Researcher, Field and Horticultural Crops Research Department, Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Khorasan razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (AREEO), Mashhad, Iran

10.22092/rafhc.2022.351690.1258

Abstract

Release of early ripening and high-quality cultivars is always one of the most important goals of cherry breeding programs. In 2019, Shandiz was released through selection of native cherry genotypes of Khorasan Razavi province after performing five research projects during 20 years. The results of more than a decade of research showed that Shandiz cultivar has an extensive growth habit and moderate branching power. According to the phenological studies Shandiz flowering starts in the first week of April and it is ready to be harvested in the Third week of May. This cultivar is self-incompatible and Zard-90 and Sorati Lavasan are recommended as suitable and compatible pollinator cultivars. Fruit weight of Shandiz (7.23 gr) is higher than Adli (4.9 gr), and Delamarka (3.8 gr) cultivars. Shandiz has a higher total solid soluble (TSS) (%18.16) compared to Adli (%16.9) and Delamarka (%16.2) cultivars. The yield of Shandiz was 23 kg/tree compared to Adli (14.5 kg/tree). Although early ripening cultivars usually have smaller fruit size due to the short growing season, but the high fruit weight and percentage of TSS in Shandiz are considered as some important advantages to increase its economic value as well as its marketability.

Keywords

Main Subjects


  1. 1- بی نام، آمار نامه کشاورزی. 1398. وزارت جهاد کشاورزی و معاونت برنامه ریزی و اقتصادی و مرکز فناوری و اطلاعات و ارتباطات. 29 صفحه.

     

     

    2- گنجی مقدم، ا.، بوذری، ن.، کاوند، ا.، ایروانی، ا.، اخوان، ش. و بینا، س. 1396. عدلی، رقم جدید گیلاس زودرس با اندازه و کیفیت مطلوب. نشریه علمی- ترویجی یافته‏ های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی. 6 (2):132-123.

     

     

    3- گنجی مقدم، ا.، جلالی، ا.، ایروانی، ا. و بینا، س. 1398. مقایسه خصوصیات کمی و کیفی ژنوتیپ امیدبخش مشهد-86 با برخی رقم های زودرس گیلاس. مجله علوم باغبانی ایران. 5 (4): 899-891.

     

     

    4- گنجی مقدم، ا.، مومنی، م.، بوذری، ن. و اصغرزاده، ا. 1393. اثر گرده افشانی بر تشکیل میوه و ارزیابی خصوصیات فنولوژیکی، پومولوژیکی ومورفولوژیکی برخی ارقام وارداتی گیلاس در شرایط استان خراسان رضوی. مجله به نژادی نهال و بذر. 1(4): 806- 785.

     

     

    5- گنجی مقدم، ا. و هوشیار، ز. 1393. معرفی برخی از خصوصیات فنولوژی، مورفولوژی و پومولوژیکی گیلاس رقم استلا در شرایط مشهد. نشریه علمی- ترویجی یافته ­های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی. 3 (4): 265-255.

     

     

    1. Perez-Sanchez, R., Gomez-Sanchez, M. A. and Morales-Corts, M. R. 2010. Description and quality evaluation of sweet cherries cultured in Spain. J. Food Qual. 33: 490- 506.