Comparison of quantitative and qualitative traits of some Asian pear cultivars under Karaj climatic conditions

Document Type : Extension

Authors

1 Assistant Professor. Temperate Fruits Research Center, Horticultural Sciences Research Institute (AREEO), Iran.

2 Researcher, Temperate Fruits Research Center, Horticultural Sciences Research Institute (AREEO), Iran.

Abstract

  The present study was conducted on five-years-old trees of eight Asian pear cultivars Ks6, Ks7, Ks8, Ks9, Ks10, Ks12, Ks13, Ks14 along with Shahmiveh and Spadona as control during 2014 to 2017 cropping seasons, where all genotypes were grafted on seedling rootstock. The measured characteristics were consisting of fruit weight, fruit length, fruit diameter, length-to-diameter ratio, fruit firmness, acidity, pH of fruit juice, total suspended solids (TSS), yield in the tree and fruit ripening time. Among the studied cultivars under Karaj climate condition, cvs. Ks10 and Ks14 were early flowering, while the highest yield in the tree, the highest firmness of fruit flesh and the lowest acidity of the fruit was observed in cv. Ks13. The lowest yield per tree, the softest fruit flesh, the highest acidity and the highest TSS was recorded in fruit of Spadona and Shahmiveh cultivars. The biggest fruit and the lowest TSS were observed for Ks12 cultivar, while the smallest fruit was produced by Ks6 cultivar. Therefore, it was concluded that Asian pear cultivars have a better fruit yield and texture compared to European pear varieties, but they are less favored for their taste and flavor. Among the Asian pear cultivars, two early ripening cultivars Ks7 and Ks10 as well as two mid-ripening cultivars Ks13 and Ks14 have improved yield and quality and are adapted to Karaj climate.

Keywords


1- آتشکار، د. 1395. گزارش نهایی پروژه بررسی سازگاری ارقام گلابی آسیائی در شرایط اقلیمی کرج و اصفهان. انتشارات ﻣﻮﺳﺴﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻋﻠﻮم ﺑﺎﻏﺒﺎﻧﻲ. شماره فروست 49807 مورخ 23/4/1395.
 
 
2- ارزانی، ک. و خوش‏قلب، ح. 1388. بررسی برخی خصوصیات رشدی و کیفی نهال‏های پیوندی ارقام گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) بر پایه‏های بذری گلابی اروپایی در شرایط آب و هوایی تهران. مجله علوم باغبانی ایران 9:18-2.
 
 
3- خان شقاقی، ا.، پیری، س. و اکبری، ک. 1394. بررسی خصوصیات میوه ارقام گلابی آسیایی در شرایط آب و هوایی ابهر. کنفرانس بین المللی علوم ومهندسی، 2015. دبی- امارات. قابل دسترس در سایت http//www.civilica.com/paper-ICESCO NO1-0250 html.
 
 
4- دهقانی، ب.، ارزانی، ک.، ساریخانی، ح. و خرمی، س. 1391. ارزیابی پومولوژیک و تغییرات فصلی رشد و نمو میوه برخی از ارقام گلابی آسیایی در شرایط آب و هوایی تهران. مجله به‏زراعی نهال و بذر 4: 433-419.
 
 
5- رسولی، م. و ارزانی، ک. 1390. بررسی میزان نرخ فتوسنتز کل و الگوی رشد در نه رقم گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) در شرایط آب و هوایی تهران. مجله علوم باغبانی ایران 4: 338 -329.
 
 
6- رحمتیان، ا. و طلائی، ع. 1388. بررسی و مقایسه سازگاری به شرایط آب وهوایی و تولید میوه پنج رقم گلابی از نظر شاخص‏های کمی و کیفی میوه در شرایط اقلیمی کرج، خلاصه مقالات ششمین کنگره علوم باغبانی ایران، گیلان، رشت. تیر ماه 1388.
 
 
7- شیخی، ع.، ارزانی، ک. و کوشش صبا، م. 1395. تعیین خود و دگر ناسازگاری برخی ارقام گلابی آسیایی (Pyrus serotina Rehd.) وگلابی اروپایی بومی ایران. مجله به نژادی نهال و بذر 3 :400-383.
 
 
8- عابدینی، ف. و ارزانی، ک. 1388. بررسی خصوصیات رویشی، گلدهی و میوه ارقام گلابی آسیائی در شرایط اقلیمی تهران. خلاصه مقالات ششمین کنگره علوم باغبانی ایران، رشت، گیلان. تیر ماه 1388.
 
 
9- عاطفی، ج. 1369. گزارش نهایی پروژه بررسی‏های مقدماتی ارقام گلابی در ایران. انتشارات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر. شماره فروست 69251 مورخ 25/5/1369. 89 صفحه .
 
 
10-           مقدوری، م. و ارزانی، ک. 1392. بررسی خصوصیات رویشی و عملکرد برخی از ارقام گلابی آسیایی درشرایط اقلیمی چابکسر. خلاصه مقالات هشتمین کنگره علوم باغبانی ایران، همدان، شهریور ماه1392.
 
 
11. Beutel, J. A. 1990. Asian Pears. p. 304-309 in: Advances in New Crops. Proceedings of the First National Symposium on New Crops. October 23-26, 1988. Indianapolis, Indiana. J. Janick and J. E. Simon (eds.). Timber Press, Portland, Oregon.
 
 
12. Cautam, D. R. and Sharma, N. 2002. Selection of superior clones of European pears in Himachal Peradesh, INDIA. Acta Hortic. 596: 243-245.
 
 
13. Hdina, M. and Stampar, F. 2005. Effect of chemical and hand thinning on quality and quantity of pear fruits. CV. Williams. Acta Hortic. 800:250-257.
 
 
14. Iglesias, I., Asín, L., Montserrat, R., Vilardell, P., Carbó, J. and Bonany, J. 2004. Performace of some pear rootstocks in Lleida and Girona (Catalonia, NE-Spain). Acta Hortic. 658, 159-165.
 
 
15. Kruczynksa, D. E. 2013. Pear breeding and cultivar evaluation in Poland. Acta Hortic. 976: 33-39.
 
 
16. Predieri, S., Gatti, E. and Missere, D. 2002. Studies on sensory evaluation and quality of pear fruit in Emilia-Romagna. Acta Hortic. 596:817-820.
 
 
17. Shen, T. 1980. Pears in China. Hort. Science 15: 13-17.