Intercropping of Cereals and Legumes for Increasing Quantity and Quality of Forage

Author

Department of Agricultural University of Payam-e-Noor, Tehran, Iran

Abstract

Forage production is one of the most important limitations which affect livestock products in Iran. Cereals are widely used as forage bcause of their high dry matter production and low cost. However, cereals have low forage quality which needs to be compensated in animal’s diets. Cereals-legumes intercropping is a suitable approach for reaching this goal. Although legumes have low dry matter production, because of their high crude protein, their forage is in high quality compared to cereals. In intercropping systems, morphological and physiological differences between legumes and cereals lead to use of environmental resources that can result higher forage production. In this review paper, definition of forage and its quality indicators as well as factors affecting forage quality are discussed and also elements which are important in cereals-legumes intercropping systems will be explained. In general, for forage production it is better to intercrop cereals with legumes to produce forage with high quality (especially in terms of crude protein) and quantity.

Keywords


1- آقایی م ا، فوتوکیان م ه، عقیقی شاهوردی م (1394) بررسی عملکرد و کیفیت درکشت مخلوط سورگوم با سویا و لوبیا سبز. دانش کشاورزی و تولید پایدار. 1(25): 131-
115
 
 
2- ارزانی ح، معتمدی ج، پیری صحراکرد ح، ساعدی ک (1391) نیاز انرژی متابولیسمی روزانه گوسفند نژاد کردی کردستان در مرتع سارال. علوم دامی. 6: 41-33
 
 
3- اسکندری ح، جوانمرد ع (1392) ارزیابی کمیت و کیفیت علوفه در الگوهای مختلف کشت مخلوط ذرت و لوبیا چشم بلبلی. دانش کشاورزی و تولید پایدار. 4(23): 111-110
 
 
4- اسکندری ح، قنبری ا (1389) تأثیر الگوهای مختلف کشت مخلوط ذرت و لوبیا چشم بلبلی بر دریافت نور، عملکرد علوفه و بیوماس علف‌های هرز. دانش کشاورزی. 1(20): 58-49
 
 
5- اسکندری ح، قنبری ا (1390) ارزیابی رقابت و مکملی اجای کشت مخلوط ذرت و لوبیا چشم  بلبلی در مصرف عناصر غذایی. دانش کشاورزی و تولید پایدار. 2(21): 76-67
 
 
6- جوانمرد ع، دباغ محمدی نسب ع، جوانشیر ع، مقدم م، جانمحمدی ح (1392) ارزیابی کیفیت علوفه در کشت مخلوط ذرت با برخی لگوم‌ها. تولید گیاهان زراعی. 1(6): 96-77
 
 
7- حیدری ح، ترک‌نژاد ح (1379) یونجه‌های یکساله. انتشارات سازمان جنگل‌ها و مراتع، 176 صفحه
 
 
8- خلعتبری ا م (1385) تأثیر کشت مخلوط سورگوم و ارزن بر کمیت و کیفیت علوفه. پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه تهران
 
 
9- دشتکی م، چایچی م ر (1391) مطالعه عملکرد و کیفیت علوفه در کشت مخلوط سورگوم و خلر در شرایط محدودیت آبیاری. علوم گیاهان زراعی ایران. 43(2): 321-311
 
 
10- راعی ی (1376) ارزیابی کشت مخلوط سورگوم و شبدر برسیم. پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی. دانشگاه تبریز
 
 
11- راعی ی، قاسمی‌گلعذانی ک، جوانشیر ع، آلیاری ه، محمدی ا (1385) ارزیابی کشت مخلوط سویا و سورگوم با استفاده از مدل عملکرد. نشریه زراعت. 1(8): 13-1
 
 
12- روزبهانی ا (1392) بررسی کمیت و کیفیت علوفه در کشت مخلوط ماشک و نخود علوفه‌ای با گراس‌های یکساله در شرایط دیم در استان مرکزی. نهال و بذر. 1(29): 95-81
 
 
13- زارع مهربانی ا (1391) ارزیابی کشت مخلوط کلزا با گندم و باقلا برای تولید علوفه. پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
 
 
14- عشقی‌زاده ح ر، چایی‌چی م ر، قلاوند ا، شعبانی ق، عزیزی خ، ترک‌نژاد ح، رئیسی یزدی ه، پاپی‌زاده ع (1386) بررسی کشت مخلوط بر عملکرد و میزان پروتئین یونجه یکساله و جو در شرایط دیم. پژوهش و سازندگی در زراعت و باغبانی 75: 112-103
 
 
15- فرصتیان ا (1385) ارزیابی تولید علوفه در کشت مخلوط نواری سورگوم با لوبیا چشم‌بلبلی و سویا. پایان‌نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران
 
 
16- مجنون حسینی ن، مظاهری د، جهانسوز م ر، همایونی ر (2005) کشت مخلوط سورگوم علوفه‌ای با لوبیا، لوبیا چشم بلبلی و سویا. اولین همایش ملی گیاهان علوفه‌ای. کرج. ایران. 324-323
 
 
17- نخ‌زری مقدم ا، چایچی م ر، مظاهری د، رحیمیان مشهدی ح، مجنون حسینی ن، نوریانی ا ا (1388) تأثیر کشت مخلوط ذرت و لوبیا بر عملکرد، نسبت برابری زمین و برخی خصوصیات کیفی علوفه. علوم زراعی ایران. 40(4): 159-151
 
 
18- نظری س، ظفریان ف، فرهمندفر ا، زند ا، عظیمی سوران س (1393) تأثیر زمان‌های مختلف برداشت بر عملکرد و کیفیت علوفه ذرت در کشت مخلوط با لگوم‌ها. علوم زراعی ایران. 12(2): 245-237
 
 
19. Adesogan AT, Sollenberger LE, Moore JE (2006) Forage quality, University of Florida. USA. 124pp
 
 
20. Angari S (2005) Improving forage quality, productivity ans water use efficiency using sorghum-legume intercropping systems. New Mexico State University Press. USA. 75pp
 
 
21. Anil L, Park J, Phipps RH (2000) The potential of forage-maize intercrops in ruminant nutrition. Anim. Feed. Sci. Technol. 85: 157-164
 
 
22. Anil L, Park J, Phipps RH, Miller F (1998) Temperate intercropping of cereal for forage: a review of potential for growth and utilization with particular reference to the UK. Grass. Forage. Sci. 53: 301-317
 
 
23. Azraf HA, Ahmad R, Mahmood N (2007) Production potential and quality of mixed sorghum forage under different intercropping systems and planting patterns. Pak. J. Agri. Sci. 44(2): 203-208
 
 
24. Belel MD, Halim RA, Rafii MY, Saud HM (2014) Intercropping of corn with some selected legumes for improved forage production: a review. J. Agric. Sci. 6(3): 48-62
 
 
25. Bingol NT, Karsli MA, Yilmaz IH, Bolat D (2007) The effects of planting time and combination on the nutrient composition and digestible dry matter yield of four mixtures of vetch varieties intercropped with barley. J. Vet. Anim. Sci. 31: 297-302
 
 
26. Carr PM, Horsley RD, Poland WW (2004) Barley, oat, and cereal–pea mixtures as dryland forages in the northern great plains. Agron. J. 96: 677-684
 
 
27. Contreras-Govea RE, Muckb K, Armstronga L, Albrecht KA (2009) Nutritive value of corn silage in mixture with climbing beans. Anim. Feed. Sci. Technol. J. 150: 1-8
 
 
28. Dahmardeh M, Ghanbari A, Syahsar BA, Ramrodi M (2010) The role of intercropping maize (Zea mays L.) and cowpea (Vignaunguiculata L.) on yield and soil chemical properties. Afr. J. Agric. Res. 5: 631-636
 
 
29. Dahmardeh M, Ghanbari A, Syasar B, Ramroudi M (2009) Effect of intercropping maize with cowpea on green forage yield and quality evaluation. Asian. J. Plant. Sci. 8 (3): 235-239
 
 
30. Dawo MI, Wilkinson JM, Sanders FET, Pilbeam DJ (2007) The yield and quality of fresh and ensiled plant material from intercropping maize (Zea mays) and beans (Phaseolus vulgaris). J. Sci. Food. Agric. 87: 1391-1399
 
 
31. Dhima KV, Lithourgidis AS, Vasilakoglou IB, Dordas CA (2007) Competition indices of common vetch and cereal intercrops in two seeding ratio. Field. Crops. Res. 100: 249-256
 
 
32. Dordas CA, Lithourgidis AS (2011) Growth, yield and nitrogen performance of faba bean intercrops with oat and triticale at varying seeding ratios. Grass. Forage. Sci. 66: 569-577
 
 
33. Droushiotis ND (1998) Mixtures of annual legumes and small grained cereals for forage production under low rainfall. J. Agric. Sci. 43: 249-253
 
 
34. Eskandari H, Ghanbari A (2009) Intercropping of maize and cowpea as whole crop forage: Effect of different planting pattern on total dry matter production and maize forage quality. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj. 37: 152-155
 
 
35. Esmaeili A, Sadeghpour A, Hosseini SMB, Jahanzad E, Chaichi MR, Hashemi M (2011) Evaluation of seed yield and competition indices for intercropped annual medic–barley. Int. J. Plant Product. 4: 395-404
 
 
36. Fernandez-Aparicio M, Sillero JC, Rubials D (2007) Intercropping with cereals reduces infection be Orobanche crenata in legumes. Crop Protec. 26: 1166-1172
 
 
37. Ghanbari-Bonjar A, Lee H (2003) Intercropped field beans (Vicia faba) and wheat (Triticum aestivum ) for whole crop forage: Effect of nitrogen on forage yield and quality.  J. Agric. Sci.38: 311-315
 
 
38. Ghanbari-Bonjar H (2000) Intercropped wheat (Triticum aestivum) and bean as a low-input forage. PhD thesis. Wye College. University of London
 
 
39. Houx JH, Roberts CA, Fritschi FB (2013) Evaluation of sweet sorghum bagasse as an lternative livestock feed. Crop Sci. 53: 1784-1790
 
 
40. Ibrahim M, Rafiq M, Sultan A (2006) Green fodder yield and quality evaluation of maize and cow pea sown alone and in combination. J. Agric. Res. 44(1): 1521
 
 
41. Javanmard A, Dabbagh Mohammadi-Nasab A, Javanshir A, Moghaddam M, Janmohammadi H (2009) Forage yield and quality in intercropping of maize with different legumes as double-cropped. J. Food. Agric. Environ. 7(1): 163-166
 
 
42. Leaver JD, Hill J (1992) Feeding cattle on whole-crop cereal. 2nd edition. Chalcobe Publication. USA. 59pp
 
 
43. Lithourgidis AS, Vasilakoglou IB, Dhima KV, Dordas CA, Yiakoulaki MD (2006) Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crop Res. 99: 106-113
 
 
44. McDonald PE, Edwards RD, Morgan CA (1995) Animal nutrition. Wiley and sons, USA. 122 pp
 
 
45. Mandevu P, West JW, Hill GM, Gates RN, Hatfield RD, Mullinix BG, Parks AH, Caudle MD (1999) Comparison of Tifton 85 and Coastal bermudagrasses for yield, nutrient traits, intake, and digestion by growing beef steers. J. Anim. Sci. 77: 1572-1586
 
 
46. Mateus GP, Crusciol CAC, Borghi E, Pariz CM, Costa C, Silveira JPF (2011) Nitrogen fertilization on sorghum intercropped with grass in a no-tillage system. Pesqui. Agropecu. Bras. 46: 1161-1169
 
 
47. Neumann A, Schmidtke K, Rauber R (2007) Effects of crop density and tillage system on grain yield and N uptake from soil and atmosphere of sole and intercropped pea and oat. Field Crops Res. 100: 285-293
 
 
48. Ross SM, King JR, Donovan JT, Spaner D (2005) The productivity of oats and berseem clover intercrops. I. Priming growth characteristics and forage quality at four densities of oats. Grass Forage Sci. 60:74-86
 
 
49. Sani BM, Danmowa NM, Sani YA, Jaliya MM (2011) Growth, yield and water use efficiency of maize-sorghum intercrop at Samaru, Northern Guinea Savannah, Nigeria. Niger. J. Bas. Appl. Sci. 19: 253-259
 
 
50. Smeltekop H, Clay DE, Clay SA (2002) The impact of annual ‘Sava’ snail medic on corn production. Agron. J. 94: 917-924
 
 
51. Stokes SR, Prostko EP (1998) Understanding forage quality analysis. Texas Agricultural Extension Services. USA. 108pp
 
 
52. Strydhorst SM, King JR, Lopetinksy KJ, Harker KN (2008) Forage potential of intercropping barley with faba bean, lupin, or field pea. Agron. J. 100: 182-190
 
 
53. Surve VH, Arvadia MK (2011) Performance of fodder sorghum (Sorghumbicolor L.), maize (Zea mays L.) and cowpea (Vigna unguiculata) under sole and intercropping systems. Int. J. Agric: Res. Rev. 2: 28-31
 
 
54. Thayamini HS, Brintha I (2010) Review on Maize based intercropping. J. Agron. 9(3): 135-145
 
 
55. Thiex NJ, Anderson S, Gildemeister B (2003) Crude fat, hexanes extraction in feed cereal legume and forage: collaborative study. J. AOAC. Int. 86(5): 899-908
 
 
56. Thompson EF, Rihawi S, Nersoyan N (1990) Nutritive value and yields of some forage legumes and barley harvested as immature herbage, hay and straw in North-West Syria. Exp. Agric. 26: 49-56
 
 
57. Undersander D (2003) The new Forage Quality Index - concepts and use. World’s Forage Superbowl Contest. UK. 77 pp
 
 
58. Vasilakoglou I, Dhima K (2008) Forage yield and competition indices of berseem clover intercropped with barley. Agron. J. 100: 1749-1756
 
 
59. Zhu Y, Sheaffer CC, Barnes DK (1996) Forage yield and quality of six annual Medicago species in the north-central USA. Agron. J. 88: 955-960