1- جعفریان م ز (1381) عمری طولانی بدون امراض با امگا3. معجزه قرن جدید. انتشارات دفتر تحقیقاتی علمی جعفریان. 139صفحه
2- حسنزاده ع (1386) گزارش نهایی پروژه جمعآوری و شناسایی تاکسونومیک گونههای کتان بومی ایران. موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذرشماره 661/86. 124 صفحه
3- شریفنیا ف، اسدی م (1379) فلور ایران. شماره 34، تیره کتان (Linaceae). انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع. 154 صفحه
4- صمدی ا (1384) بررسی خصوصیات کمی و کیفی مهم در 27 واریته زراعی بزرگ (کتان) و بررسی کاریولوژیکی برخی از گونههای کتان .Linum spp پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشگاه علوم. دانشگاه ارومیه
5- عباسی ز (1382) ارتباط رنگ بذر و اسید لینولنیک با عملکرد و اجزای عملکرد دانه بزرک L. usitatissimum).). مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی (1)7: 23-27
6- لاجوردی ن (1359) دانههای روغنی. انتشارات دانشگاه تهران. 120 صفحه
7- میر نظامی ضیابری ح (1374) چربیها وروغنهای خوراکی. انتشارات مشهد. 230 صفحه
8- Berry EM, Hirsch J (1986) Does dietary Linolenic acid influence blood pressure? Am. J. Clin. Nutr. 44: 336-40
9- Bhatty RS, Cherdkiatgumchai P (1990) Compositional analysis of laboratory prepared and commercial samples of linseed meal and of hull isolated from Flax. J. Oil Chem. Soc. 67: 79-84
10- Cunnane SC, Ganguli S, Menard C, Lied AC, Hamadeh MJ, Wolever TM and Jenkins TM (1993) High α -linolenic acid Flaxseed (Linum usitatissimum L.): Some nutritional properties in humans. Br. J. Nutr. 69: 443-53
11- Cunnane SC, Hamadeh MJ, Liede AC (1995) Nutritional attributes of traditional Flaxseed in healthy young adults. Am. J. Clin. Nutr. 61: 62- 80
12- Denis L, Morton MS, Griffiths K (1999) Diet and its preventive role in prostatic disease. Eur. Urol. 35: 377-87
13- Diederichsen A, Hammer K (2001) Variation of cultivated flax (Linum usitatissimum L.) and its wild progenitor pale flax (subsp. angustifolium). Gen.-Resources and Crop Evol. 42(3): 263-372
14- Heywood VH (1978) Flowering plants of world. 1st American ed. Mayflower books, Inc, New York. pp: 196- 199
15- Kirby RH (1963) Vegetable fibers. World Crops Books. London. P: 15-45
16- Li D, Yee JA, Thampson LU, Yan L (1999) Dietary supplementation with secoisolariciresinol diglycoside (SDG) reduces experimental metastasis of melanoma cells in mice. Cancer Lett. 142: 91-6
17- Li-Xuepeng J, Yujie L, Zhenwei Y, Yuhua V (1994) Fiber flax germplasm sources and analysis on their economic characteristics. Chinas Fiber Crops 3: 6-8.
18- Lorgeril M, Salen P, Martin JL (2015) Mediterranean dietary Pattern in a randomized 31Downloaded from jmp.ir at 14:53 IRST on Tuesday October 20th trial. Prolonged survival and possible reduced cancer rate. Arch. Intern. Med. 158: 1181-1187
19- Raney JP, Diederichsen A (2002) Oil content and composition of the Flax germplasm collection held by Plant Gene Resources of Canada. Plant Gene Resources of Canada, Agriculture and Agri-food Canada, Saskatoon research center, 107 science places, Saskatoon SK. 120P
20- Rechinger NH (1974) Flora Iranica. Akademische Druk, Verlagsanstalt, Graz-Austria, Vol: 106. pp: 223-224
21- Shekurova LI (1975) Industrial trials of new flax varieties. Leni konoplya. Institut Promyshlennosti Pervichnoi Obrabotki. No.9: 34-36
22- Thompson LU, Rickard SE, Orcheson LJ, Seidl MM (1996) Flaxseed and its lignin and components mammary tumor growth at a rate stage of carcinogenesis. Carcinogenesis. 17: 1373- 1376
23- Vijayakumar S, Vasudeva R, Mensinkal SW (1975) Study of variability and character association analysis in Linseed (Linum usitatissimum L.). Mysore J. Agri. Sci. 9 (2) 236-245
24- Yan L, Yee JA, Li D (1998) Dietary flaxseed supplementation and experimental metastasis of melanoma cells in mice. Cancer Lett. 124: 181- 186
25- https://flaxcouncil.ca/resources/nutrition/general-nutrition-information/flax-a-healthy-food