Mix Cropping of Multiy and One Cut Persian Clover, Suitable Method for Quantity and Qulity Forage Clover Increase

Document Type : Extension

Author

Associate Professor, Agricultural Research, Education and Extension Organization

Abstract

In order to increasing forage production in country, mix-cropping cropping of Persian clover cultivars (single and multi-cuts) is simple and cheap method. In this experiment, mixed seed with 5 level including 0-100,100-0,50-50,40-60, and 60-40 and seed density with 3 levels of 10,15 and 20 kg/ha has been carried out as a factorial design with the base of randomized completely block design (RCBD) in Seed and Plant Improvement Institute for two years (2012-13). The results of two years study showed that mix cropping of Persian clover (single and multi-cuts) cultivars caused 30% forage increase yield, 32% dry matter yield and 8% percentage crud protein with sole cultivation. In generally with increase seed rate of one cut cultivar in mix cropping caused higher forage quality and increasing of seed rate in multi-cut cultivar, created higher forage quantity. According to the obtained results, the highest dry matter yield with 5.24 t/ha was obtained from the treatment of 50% Persian clover (single cut) and 50% multiple cut Persian clover whit using 15 kg/ha seed rate. Computation of LER (Land Equivalent Ratio) showed that the treatment of 50% Persian clover (single cut) and 50% multiple cut Persian clover and seed rate 15 kg/ha with LER=2.18, 1.99 and 2.17 for forage yield, dry matter yield and percentage crud protein respectively and the best mix cropping model in clover agronomy recommended.

Keywords

Main Subjects


1- اخوت م، یزدانی د (1376) تأثیر کشت مخلوط ارقام گندم روی کاهش بیماری سفیدک سطحی. مجله علوم کشاورزی ایران (3)29 : 514-509
 
 
2- بنی‌صدر ن، بازگشا ف (1376) بررسی کشت مخلوط شبدر برسیم و لولیوم مولتی فروم. مجله نهال و بذر (2)13 : 13-1
 
 
3- بهشتی ع (1376) مقایسه عملکرد علوفه و تعیین سازگاری ارقام شبدر ایرانی در شرایط آب و هوایی مشهد. مجله نهال و بذر (2)13 : 52-47     
 
 
4- خواجه حسینی م (1370) تأثیر کشت مخلوط ارقام سویا در تراکم‌های مختلف روی کیفیت و اجزای عملکرد. پایان‌نامه کارشناسی ارشد رشته زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد. 165 صفحه
 
 
5- کریمی ه (1367) زراعت و اصلاح گیاهان علوفه ای. انتشارات دانشگاه تهران. 414 صفحه
 
 
6- کوچکی ع، زند ا (1375) اکولوژی کشاورزی. انتشارات جهاد دانشگاهی. 142 صفحه
 
 
7- کوچکی ع، سلطانی ا (1377) اصول زراعت در مناطق خشک. انتشارات آموزش کشاورزی. 942 صفحه
 
 
8- مظاهری د ( 1377) کشت مخلوط دو رقم ذرت. اولین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران. دانشکده کشاورزی تهران
 
 
9- نامداری م، محمودی س (1393) ارزیابی عملکرد بذر و اجزای عملکرد سویا در کشت مخلوط. مجله علوم زراعی ایران (1) 15: 11-1
 
 
10- نوربخشیان ج، روشندل س (1385) بررسی اثر کشت مخلوط شبدر قرمز و یونجه روی عملکرد کمی و درصد پروتئیین. چکیده مقالات نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران. کرج 209
 
 
11. Dinesh R, Suryanarayana M, Ghoshal Chaudhuri S, Sheeja T (2004) Long-term influence of leguminous cover crops on the biochemical properties of a sandy clay loam fluventic sulfaquent in a humid tropical region of India. Soil and Tillage Res. 77: 69-77
 
 
12. Holland J, Brummer E (1999) Cultivar effects on oat-berseem clover intercrops. Agron. J. 91: 321-329
 
 
13. Hoveland ES, Richardson MD (1992) Nitrogen fertilization of tall fescue-Birdsfoot- trifoli mixtures. Agron. J. 84: 624-626
 
 
14. Lithourgidis AS, Dhima KV, Nasilakoglou IB, Dordas CA, Yiakoulaki MD (2007) Sustainable production of barly and wheat by intercropping common vetch. Agron for Sust. Dev. 27: 95-99
 
 
15. Prasad N, Bhagat K, Singh AP (1990) Intercropping of deenananeh grass (Pennisetum pedicellatum) with cowpea for forage production. Ind. J. Agric. Sci. 60: 115-118
 
 
16. Ross SM, King JR, O'Donovan JT, Spaner D (2004) Forage potential of intercropping berseem clover with barley, oat, or triticale. Agron. J. 96: 1013-1020
 
 
17. Summarno S, Fehr WR (1980) Intergenotypic competition between determinate and indeterminate soyabean cultivars in blend and alternate rows. Crop Sci. 20(2): 251-254
 
 
18. Taylor NL (1985) Clover science and technology. American Society of Agronomy. Publishers Madison, Wisconsin, USA. 616p
 
 
19. Vandermeer J (1988) The Ecology of intercropping department of biology. University of Michigan. U.S.A. Cambridge University Press. 237 p