موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Aseman; spring early bread wheat cultivar, suitable for cultivation under high terminal heat and drought stress conditions of Iranآسمان، رقم گندم نان بهاره زودرس، مناسب برای کشت در شرایط خشکی و گرمای شدید آخر فصل در دیمزارهای مناطق گرمسیر کشور15716912184310.22092/rafhc.2020.116913.1112FAمحتشم محمدیاستاد، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گچساران، ایرانحسن قوجقمحقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.مقصود حسن پور حسنیمحقق، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران.مظفر روستاییدانشیار، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران.0000-0003-3273-5768رحمت الله کریمی زادهاستادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهکیلویه و بویر احمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران.0000-0003-4635-8967بهرام اندرزیاندانشیار ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.نرجس کازرانیمحقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایرانفرزاد افشاریاستاد ، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.محسن یاسائیاستادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایرانمحمود عطا حسینیمحقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.صمد سرکاریمحقق ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران.رحیم هوشیارمحقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.معصومه خیرگومحقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.محمود مرادیمحقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران.نصرت الله طباطباییمحقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.محمود دالوندمحقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایرانرامین روح پروراستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.صفرعلی صفویاستادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران.0000-0002-0905-3286شعبان کیامحقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.Journal Article20180806About 250,000 hectares of warm dryland regions have moderate to low rainfall, high temperatures and poor soil fertility with low production potential. Wheat cultivars which are currently used by farmers in these harsh environments, have low production in many years or they cannot be harvested due to their short plant<sup>'</sup>s height or shriveled grains. Aseman cultivar with pedigree of KABY/3/TEVEE2/URES//FUN/KAUZ was generated by using the compatible parents at Gachsaran Agricultural Research Station in 2005-2006 cropping season. After a six-year period evaluation of the genetic material in the segregating populations, Aseman along with other selected pure lines were selected for further investigation through preliminary, advanced, and elite regional yield trails for four consecutive cropping seasons. In these experiments, average grain yield of new cultivar in Gachsaran and Behbahan stations, as well as in low-yield farms located in Golestan (Agh Ghala), Bushehr (Deilam) and Khuzestan (Haftakel) provinces was 2894 kgha<sup>-1</sup>, showing 3% superiority to Karim as the check cultivar. The average grain yield of Aseman in uniform regional trials was 2737 kgha<sup>-1</sup> and it had a significant difference (<em>p</em> < 0.01) with Chamran (21% superiority) in the Gachsaran and Agh Ghal (for two years), as well as Behbahan, Haftkhel and Deilam (for one year) stations. Under severe drought and heat stresses in Deilam, Behbahan and Haftakel stations, the mean grain yield of the new cultivar increased by 37% and 10% compared to the Chamran and Karim cultivars, respectively. Early maturity, taller height and appropriate seed weight, especially under severe heat and drought stresses conditions and also superior baking quality are prominent characteristics of Aseman cultivar. These characteristics justify the importance of introducing this new cultivar for cultivation in the low-yield warm dryland regions of Iran. <br /><br /><br /><em><em><br /></em></em> <strong>حدود 250 هزار هکتار از اراضی</strong><strong> دیم گرمسیری</strong><strong> دارای متوسط میزان بارندگی کم، دمای بالا و حاصلخیزی ضعیف بوده و از توان تولید پایینی برخوردار هستند. ارقام گندم مورد استفاده زارعین در این مناطق، در بسیاری از سال ها محصول کمی تولید نموده یا به دلیل ارتفاع کوتاه و یا دانه های چروکیده قابل برداشت نمی</strong><strong></strong><strong>باشند. رقم آسمان در سال زراعی 85-1384 با تلاقی لاین های </strong><strong>KABY</strong><strong> و </strong><strong>TEVEE2/URES//FUN/KAUZ</strong><strong> در خزانه دورگ گیری ایستگاه گچساران ایجاد گردیده و پس از شش سال بررسی در نسل های در حال تفرق صفات و رسیدن به خلوص ژنتیکی، در قالب آزمایشات مقایسه عملکرد مقدماتی، پیشرفته و سازگاری (یکنواخت منطقه ای) به مدت چهار سال ارزیابی گردید. میانگین عملکرد دانه رقم جدید در ایستگاه های گچساران، بهبهان و اراضی کم بازده استان های گلستان (</strong><strong>آق قلا)، بوشهر (دیلم) و خوزستان (هفتکل) </strong><strong>2894</strong><strong> کیلوگرم در هکتار بوده که 3 درصد نسبت به رقم شاهد کریم برتری نشان داد. </strong><strong>میانگین عملکرد رقم مورد نظر در آزمایش های یکنواخت منطقه ای در مناطق گچساران و </strong><strong>آق قلا (دو سال)،</strong><strong> بهبهان، هفتکل و دیلم (یک سال)، </strong><strong>2737 کیلوگرم در هکتار</strong><strong>بوده که با 21 درصد افزایش نسبت به رقم چمران در سطح احتمال یک درصد برتری معنی دار نشان داد. در مناطق پر تنش دیلم، بهبهان و هفتکل به عنوان مناطق هدف، میانگین عملکرد دانه رقم جدید نسبت به ارقام شاهد چمران و کریم به ترتیب 37 درصد و 10 درصد افزایش نشان داد. زودرسی، ارتفاع بوته و وزن هزار دانه مناسب، بویژه در شرایط بروز تنش شدید خشکی و همچنین برتری کیفیت نانوایی رقم از خصوصیات برجسته رقم آسمان می باشند که معرفی آن برای کشت در دیمزارهای گرمسیری کم بازده در کشور را موجه می سازد.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Evaluation of advantages of alfalfa mixed culture with forage grassesبررسی مزیت کشت مخلوط یونجه با گراسهای علوفهای در شرایط فاریاب17118512184410.22092/rafhc.2020.116640.1107FAویدا قطبیاستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران2017-03-05علی ماهرخاستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانفرهاد عزیزیاستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانمحمد زمانیاناستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران0000-0001-9057-8794Journal Article20180806Intercropping or mixed culture is known as one of the oldest models of sustainable systems in agriculture. This method of cultivation provides the opportunity for farmers to benefit from biodiversity, reduces the potential damages caused by pests and diseases and maximize the use of water and soil resources. Alfalfa mixed culture with grasses is more common than their pure cultivation in many countries. For example, the direct use of alfalfa in pasture causes bloating of livestock, while its mixture with grasses eliminates this risk and it provides a balanced and complete diet. Several species of forage grasses such as orchard grass, lolium, festuca, canary grass and smooth brome grass are commonly used in mixed crops, especially with alfalfa. The results of studies conducted in Iran have indicated that land equivalent ratio (LER) and forage yield, as well as, quality are increased in alfalfa-grass mix cultures. Among studied forage grasses, mixed culture of alfalfa with festuca and canary grass provides more suitable forage yield and quality than other grasses.<strong>کشت مخلوط به عنوان یکی از قدیمیترین نمونه نظامهای پایدار در کشاورزی معرفی میشود. این روش کشت، فرصت استفاده از سودمندی تنوع زیستی را برای کشاورزان فراهم نموده، خسارت احتمالی ناشی از آفات و بیماریها را کاهش داده و باعث افزایش بهرهوری از منابع آب و خاک میشود. کشت مخلوط یونجه با گراسها در بسیاری از کشورها متداولتر از کشت خالص آنها می باشد. به عنوان مثال استفاده مستقیم از یونجه در چراگاه موجب نفخ دام میشود در صورتی که کشت مخلوط آن با گراسها ضمن کاهش این خطر یک جیره متعادل و کامل را تامین می نماید. کشت گونههای متعددی از گراسهای علوفهای در کشتهای مخلوط به ویژه با گیاه یونجه متداول است، از جمله میتوان به گراسهایی چون علف باغ، ریگراس، فستوکا، علف قناری و علف پشمکی نرم اشاره نمود. نتایج تحقیقات در ایران نشان داده است که در کشتهای مخلوط، نسبت برابری زمین و عملکرد کمی و کیفی علوفه در کشت مخلوط افزایش یافته است. از بین گراسهای علوفهای بررسی شده، کشت مخلوط یونجه با فستوکا و علف قناری از عملکرد علوفه و همچنین کیفیت مناسب تری نسبت به کشت یونجه با سایر گراسها برخوردار میباشد. </strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Attar, the first Persian clover cultivarعطار اولین رقم شبدر ایرانی18719912184510.22092/rafhc.2020.122639.1165FAمحمد شاهوردیاستادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانمحمد زمانیاناستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانوحید رهجواستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانعلی مقدماستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانمحمود نصرالهیمربی، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانعلیرضا چگنیاستادیار، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانمراد چشمه نورمحقق، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانمراد سپهونداستادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانطهماسب حسین پوراستادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانnullمحمد حسن کوشکیمربی، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانامیر محسنی امیندانشیار، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانعزت اله نباتیمربی، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانحسین آسترکیمحقق، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانJournal Article20190717The Persian clover is one of the native forage crops in Iran for which no bred cultivar has been released yet. For identification and release of the first Persian clover cultivar a series of experiments were conducted from 2000 to 2016 cropping seasons. At first, 14 Persian landraces were collected from regions with known clover cultivation in the country and then individual plants were selected from each population in 1999-2000 cropping season. In total, 176 single plants with superior forage performance were selected in this stage. In 2004-2005 cropping season, seeds from single plants were sown in rows and were compared with Haftchin local Persian clover as check. The preliminary and semifinal forage yield comparisons were conducted to evaluate dry and fresh forage yields of superior clover lines in 2006-2009 cropping season. The VCU test (Value for Cultivation and Use) of the 14 selected lines along with a local Persian clover (Haftchin) as a check was carried out in the uniform regional trials in Kermanshah, Karaj and Borujerd Research Stations. In this experiment BPC/Borujerd/81.13 line (Attar) had 2061 kgha<sup>-1</sup> higher yield for dry matter compared to the control. Also, to evaluate response of different Persian clover germplasm to rust disease, two experiments were conducted in Borujderd and Karaj regions. The results showed that all lines as well as control (Haftchin) were relatively sensitive to the rust disease. These lines were compared with the control cultivar (Haftchin) under on-farm conditions in Borujedrd and Aleshtar regions, as the main centers of clover cultivation, in 2015-16 cropping season. The results showed that Attar with 72.99 and 11.08 tha<sup>-1</sup> fresh and dry forage yields, respectively, showed 23.65% and 21.79% yield superiority to the control cultivar. Furthermore, this new cultivar showed more yield stability and forage yield compared to the local cultivar. Hence, it was released with the name of "Attar" as the first Persian clover cultivar.<strong>شبدر ایرانی یکی از علوفه های بومی ایران است که تاکنون هیچ رقم زراعی برای آن معرفی نشده است. تحقیق در زمینه معرفی اولین رقم شبدر ایرانی به روش لاین خالص از سال 1379 با جمع آوری ،کاشت و انتخاب تک بوته از میان 14 توده بومی چند چین کشور آغاز شد. در سال 1384 کشت تک بوته های برتر در ردیف در مقایسه با توده بومی هفت چین بروجرد انجام و لاین های برتر طی سالهای 88-1385 در قالب طرح مقایسه عملکرد مقدماتی و نیمه نهایی مورد بررسی قرار گرفتند. در سال زراعی 90-1389 با انجام آزمون ارزش زراعی تعداد 14 لاین برتر انتخاب و همراه با شاهد توده بومی هفت چین بروجرد در یک طرح سازگاری در سه منطقه بروجرد، کرج و کرمانشاه مورد مقایسه قرار گرفتند. در سال های زراعی 92- 1391 و 93- 1392 واکنش ژنوتیپ های شبدر ایرانی انتخابی نسبت به زنگ شبدر در دو آزمایش در کرج و بروجرد طی دو سال تحت شرایط آلودگی طبیعی در شرایط مزرعه مورد ارزیابی و نهایتاً دو لاین برتر </strong><strong>BPC/Borujerd/81-13</strong><strong> و </strong><strong>BPC/Borujerd/81-4</strong><strong> انتخاب شدند. در سال زراعی 95-1394 آزمایش تحقیقی</strong><strong>–</strong><strong>ترویجی مقایسه عملکرد علوفه دو لاین امید بخش شبدر ایرانی در مقایسه با توده محلی در شهرهای بروجرد (دشت سیلاخور) و دشت الشتر به عنوان دو قطب اصلی کشت شبدر استان لرستان اجرا گردید. نتایج نشان داد که لاین </strong><strong>BPC/Borujerd/81-13</strong><strong> با میانگین عملکرد علوفه تر و خشک 72/99 و 11/08 تن در هکتار به ترتیب با 23/65 و 21/79 درصد افزایش نسبت به توده بومی هفت چین بروجرد برتر بود. این لاین بالاترین پایداری در بین کل لاین ها را داشته و با وجود یک چین کمتر نسبت به توده بومی عملکرد بالاتری داشت و با نام "عطار" به عنوان رقم جدید شبدر ایرانی معرفی گردید.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968206210323Comparison of quantitative and qualitative traits of some Asian pear cultivars under Karaj climatic conditionsمقایسه خصوصیات کمی و کیفی برخی ارقام گلابی آسیایی وارداتی در شرایط اقلیمی کرج20121012184610.22092/rafhc.2020.121849.1139FAداریوش آتشکاراستادیار، پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانمریم دودانگه بالاخانیکارشناس، پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانJournal Article19700101 The present study was conducted on five-years-old trees of eight Asian pear cultivars Ks6, Ks7, Ks8, Ks9, Ks10, Ks12, Ks13, Ks14 along with Shahmiveh and Spadona as control during 2014 to 2017 cropping seasons, where all genotypes were grafted on seedling rootstock. The measured characteristics were consisting of fruit weight, fruit length, fruit diameter, length-to-diameter ratio, fruit firmness, acidity, pH of fruit juice, total suspended solids (TSS), yield in the tree and fruit ripening time. Among the studied cultivars under Karaj climate condition, cvs. Ks10 and Ks14 were early flowering, while the highest yield in the tree, the highest firmness of fruit flesh and the lowest acidity of the fruit was observed in cv. Ks13. The lowest yield per tree, the softest fruit flesh, the highest acidity and the highest TSS was recorded in fruit of Spadona and Shahmiveh cultivars. The biggest fruit and the lowest TSS were observed for Ks12 cultivar, while the smallest fruit was produced by Ks6 cultivar. Therefore, it was concluded that Asian pear cultivars have a better fruit yield and texture compared to European pear varieties, but they are less favored for their taste and flavor. Among the Asian pear cultivars, two early ripening cultivars Ks7 and Ks10 as well as two mid-ripening cultivars Ks13 and Ks14 have improved yield and quality and are adapted to Karaj climate.<strong>پژوهش حاضر بر روی درختان پنج ساله هشت رقم گلابی آسیایی تحت کد </strong><strong>Ks6 </strong><strong>،</strong><strong>Ks7 </strong><strong>،</strong><strong>Ks8 </strong><strong>،</strong><strong> Ks9</strong><strong>،</strong><strong>Ks10 </strong><strong>،</strong><strong>Ks12 </strong><strong>،</strong><strong>Ks13 </strong><strong>،</strong><strong>Ks14 </strong><strong> همراه با دو رقم شاهد شاه میوه و اسپادونا پیوند شده بر پایه بذری از سال 1393 لغایت 1396 انجام شد. صفات گل و میوه دهی، وزن، طول، قطر، نسبت طول به قطر، سفتی بافت میوه، اسیدیته، </strong><strong>pH</strong><strong> آب میوه، مواد جامد محلول (</strong><strong>TSS</strong><strong>)، عملکرد در درخت و زمان رسیدن اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد زود گل ترین ارقام ژنوتیپ های </strong><strong>Ks14</strong><strong> و </strong><strong>Ks10</strong><strong>، بیشترین عملکرد در درخت، سفت ترین بافت گوشت و کمترین اسیدیته میوه در رقم </strong><strong>Ks13</strong><strong>، کمترین عملکرد در درخت، نرم ترین بافت گوشت، بیشترین اسیدیته و بالاترین میزان </strong><strong>TSS</strong><strong> در ارقام شاهد اسپادونا و شاه میوه ثبت گردید. درشت ترین میوه و کمترین میزان </strong><strong>TSS</strong><strong> در رقم </strong><strong>Ks12</strong><strong> و کوچک ترین میوه مربوط به رقم </strong><strong>Ks6</strong><strong> بود. بنابراین ارقام گلابی آسیایی دارای عملکرد و بافت میوه بهتری نسبت به ارقام گلابی اروپایی می باشند اما از نظر عطر و طعم در درجه پایین تری قرار می گیرند. چهار رقم گلابی آسیایی </strong><strong>Ks10</strong><strong> و </strong><strong>Ks7</strong><strong> (زودرس) و </strong><strong>Ks14</strong><strong> و</strong><strong>Ks13</strong><strong> (میان رس) از عملکرد و کیفیت بیشتری برخوردار بوده به عنوان ارقام سازگار با اقلیم کرج معرفی شدند.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Effect of germination process on nutritional value changes and some
mung bean physicochemical propertiesبررسی اثر فرآیند جوانه زنی بر روی تغییرات ارزش تغدیه ای و برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی ماش21122412184710.22092/rafhc.2020.114655.1085FAسمیرا طالبی نجف آبادیدانشجوی سابق کارشناسی ارشد،گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایراناکرم شریفیاستادیار، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایرانعلی اصغر آبسالاناستادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور سبزوار، ایرانJournal Article20190619Germination process can be used to improve the nutritional value of pulses. In this research, the effect of the germination process on nutritional values of mung bean such as moisture, protein, fat, ash, crude fiber, carbohydrates, minerals, and phenolic compounds were evaluated. Germination process was carried out with soaking mung bean seeds for 24 hours and then incubating them in the wet condition for 48 and 72 hours at 15 <sup>°</sup>C and 25 <sup>°</sup>C. The germinated seeds were dried and milled at 50 <sup>°</sup>C. The nutritional values were measured in samples and compared with control samples using a factorial experiment based on completely randomized design with three replications. The results of this study showed that protein and moisture content of the germinated seeds were increased as germination has proceeded. On the other hand, germination caused a reduction in the fat content of the mung bean. Germination also reduced the amount of ash, phosphorus and phenolic compounds in the mung bean. Germination until 48 hours increased the amount of crude fiber but after this time the amount of crude fiber was reduced. The amount of carbohydrates, iron, calcium, and zinc also increased after germination. According to the results, 72 hours at 25 <sup>°</sup>C are the best conditions for increasing the nutritional value of germinated seeds in mung bean.<strong>برای بهبود ارزش تغذیه ای حبوبات می توان از فرآیند جوانهزنی استفاده نمود. در این مطالعه اثر فرآیند جوانه زنی بر برخی خصوصیات تغذیه ای ماش نظیر میزان رطوبت، پروتئین، چربی، خاکستر، فیبرخام، کربوهیدرات، مواد معدنی و ترکیبات فنلی مورد بررسی قرار گرفت. عملیات جوانهزنی از طریق خیساندن ماش به مدت 24 ساعت و نگهداری در شرایط مرطوب در دو زمان 48 و 72 ساعت و دو دمای 15 و 25 درجه سانتیگراد صورت پذیرفت. سپس جوانهها در دمای 50 درجه سانتی گراد خشک و آسیاب شدند و خصوصیات تغذیهای آنها در سه تکرار اندازه گیری و با نمونه شاهد در یک طرح کاملاً تصادفی در سطح آماری یک درصد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که متناسب با رشد جوانه، میزان پروتئین و رطوبت دانه افزایش یافتند. از سوی دیگر جوانهزنی باعث کاهش میزان چربی در ماش شد و با افزایش روند جوانهزنی این مقدار به تدریج کاهش یافت. همچنین فرآیند جوانهزنی، کاهش میزان خاکستر، فسفر و ترکیبات فنلی در ماش را به همراه داشت. جوانهزنی تا زمان 48 ساعت سبب افزایش فیبرخام شد و با افزایش روند جوانهزنی این مقدار کاهش یافت. همچنین میزان کربوهیدرات، آهن، کلسیم و روی نیز بعد از جوانهزنی افزایش یافت. با توجه به نتایج بدست آمده، بهترین شرایط برای بهبود ارزش تغذیه ای ماش از طریق جوانهزنی در دمای 25 درجه سانتی گراد و در زمان 72 ساعت است.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Caspian, a soybean cultivar suitable for summer cropping in the moderates
warm and humid regions of north part of Iranکاسپین رقم سویا جهت کشت تابستانه در مناطق گرم و مرطوب شمال ایران22523512184810.22092/rafhc.2020.121848FAغلامحسین عربمحقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.سیاوش رعیت پناهاستادیار، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.ابراهیم هزارجریبیمربی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.احمد فرهادیمحقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.محمد فتحیمحقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.ساعده مظفریکارشناس، مدیریت زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران، ساری، ایران.ثریا یساریکارشناس ترویج، سازمان جهاد کشاورزی مازندران، ساری، ایران.شعبان علیان نژادکارشناس ترویج، سازمان جهاد کشاورزی مازندران، ساری، ایران.مرتضی مس شناسکارشناس، مدیریت زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران، ساری، ایران.علی اصغر ذبیحیکارشناس، شرکت توسعه کشت دانههای روغنی، مازندران، ساری، ایران.Journal Article20190903To achive soybean varieties with high performance and the proper growth length, Telar cultivar was crossed with different soybean varieties including Hill, in 1992. Evaluation of the generation, segregatings generations of different populations was done during 1993-1998. During 1999-2007, pure lines from different families were evaluated in the preliminary and advance yield trials and then were compared with commercial cultivars in the uniform regional trials. The superior soybean lines were compared with the local checks in agronomy tests and also on-farm trials. In total, line 033 (Caspian) with yieled of 3650 kgha<sup>-1</sup> had better yieled compared to Hill and Sahar varieties and its resistance to charcoal rot disease of soybean was as same as commercial varieties. In addition to the high performance, Caspian cultivar had some appropriate agronomic characteristics such as high growth rate, proper height and distance of the first pod from the ground surface, which makes it possible for harvesting this cultivar by combine, resistance to lodging and shatering, drough tolerance, resistance to charcol rot disease , hence itwas recommended to be replaced with Hill cultivar for summer cropping in northern regions of Iran. Line 033 was released as Caspian based on confirmation of variety Release Committe of Agricultural Research, Education and Extension Organization.<strong>به منظور دستیابی به ارقام سویای سازگار با عملکرد بالا و طول دوره رشد مناسب، در سال 1371 رقم تلار</strong><strong>با ارقام مختلف از جمله </strong><strong>Hill</strong><strong> تلاقی داده شد. بررسی نسل اول و نسل های در حال تفکیک در طی سال های 77-1372 </strong><strong>انجام شد. لاین های خالص به دست آمده طی سال های 86- 1378 در آزمایشات مقایسه عملکرد مقدماتی، مقایسه عملکرد دو ساله و مقایسه عملکرد ناحیه ای با ارقام رایج سویا مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند و لاین های برتر در آزمایشات به زراعی و تحقیقی- ترویجی نیز با ارقام رایج محلی مقایسه شدند. در مجموع لاین 033 (کاسپین) با متوسط عملکرد 3650 کیلوگرم در هکتار نسبت به ارقام سحر و هیل برتر بوده و از نظر تحمل به بیماری پوسیدگی زغالی نیز در حد ارقام رایج بود. لاین 033 علاوه بر عملکرد بالا از نظر سایر خصوصیات زراعی از جمله سرعت رشد بالا، ارتفاع بلند و فاصله مناسب نخستین غلاف از سطح زمین و امکان برداشت با کمباین با کمترین ضایعات، مقاومت به خوابیدگی، مقاومت به ریزش و تحمل خشکی و تحمل بیماری پوسیدگی زغالی نیز رقم مناسب بود و به همین دلیل جهت جایگزینی رقم هیل در زراعت تابستانه در مناطق شمال کشور پیشنهاد گردید. بر اساس تایید کمیته انتخاب و نامگذاری رقم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی لاین 033 به عنوان رقم کاسپین نامگذاری شد.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Behdan, barley cultivar suitable for cultivation in tropical and subtropical
regions of the countryبهدان، رقم جو مناسب برای کشت در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیرکشور23724912184910.22092/rafhc.2020.122282.1147FAبهروز واعظیمربی، پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی گچساران و سایت ملی دیم، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویر احمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران.0000-0003-1065-7615مظفر روستاییدانشیار، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مراغه، ایران.0000-0003-3273-5768اصغر مهرباناستادیار، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران.nullرحمت اله محمدیمحقق، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران.nullحسن قوجقمحقق، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران.nullطهماسب حسین پوراستادیار، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.nullعلی احمدیاستادیار، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.nullجعفر گوهرگانیمربی، پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی گچساران و سایت ملی دیم، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویر احمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران.محبوبه دریمحقق، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.nullمعصومه خیرگومحقق، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران.nullعباس خانی زادمربی، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران.nullرحیم هوشیارمحقق، مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.nullعلی مرادیمحقق، مدیریت جهاد کشاورزی گچساران، سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد، وزارت جهاد کشاورزی، یاسوج، ایران.زهره حبیبی شرف آبادمحقق، مدیریت هماهنگی ترویج کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یاسوج، ایران.Journal Article20190708Behdan barley cultivar with pedigree of Soufara-02/3/RM1508/Por//Wi2269/4/Hml-02-ArabiAbiad//ER/Apm was introduced in 2007-2008 growing season through IBYT-LRA-M trial, which received from International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA). This cultivar was initially evaluated at Gachsaran Research Station and based on its higher grain yield (49% grain yield superiority compared to Izeh check cultivar) was selected. In the preliminary evaluation in 2008-09 growing season, Behdan had 64% and 34% higher grain yield compared to the check cultivars (Izeh and Mahoor), respectively. In the uniform regional preliminary yield trial in 2009-2010 growing season, Behdan had 13% higher grain yield compared to average grain yields of Mahoor and Izeh cultivars and in advanced yield trial in 2010-2011 growing season it had 3% and 7% higher grain yields compared to Mahoor and Khorram cultivars, respectively. Under farmer's conditions in Emamzadeh Jafar plain and Basht regions in 2014-2015 growing season, Behdan had 10% and 7% higher grain yields compared to Mahoor and Khorram cultivars, respectively. The protein content of Behdan barley cultivar was found to be 12.5%, indicating its good quality for feeding.<strong>رقم جو بهدان با شجره </strong><strong>Soufara-02/3/RM1508/Por//Wi2269/4/Hml-02-ArabiAbiad//ER/Apm </strong><strong> در سال زراعی 87-1386 در قالب خزانه بینالمللی (</strong><strong>IBYT-LRA-M</strong><strong>) از طریق مرکز تحقیقات بین المللی کشاورزی در مناطق خشک (ایکاردا) دریافت و در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران ارزیابی گردید و عملکرد آن 49 درصد بیشتر از رقم ایذه بود. در آزمایش ارزیابی مقدماتی ایستگاهی مقایسه عملکرد در سال 88-1387 نسبت به ارقام شاهد ایذه و ماهور بهترتیب 64 و 34 درصد، در آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی سراسری در سال 89-1388 نسبت به میانگین دو شاهد ماهور و ایذه 13 درصد، در آزمایش مقایسه عملکرد پیشرفته در سال 90-1389 نسبت به ارقام شاهد ماهور و خرم بهترتیب 3 و 7 درصد عملکرد دانه بیشتری تولید نمود. میانگین عملکرد دانه رقم بهدان در آزمایش یکنواخت سراسری سالهای 93-1390 به میزان 3986 کیلوگرم در هکتار و میانگین عملکرد ارقام شاهد ماهور و خرم در مدت مشابه به ترتیب 3875 و 3761 کیلوگرم در هکتار بود. رقم بهدان در آزمایش تحقیقی-ترویجی سال 94-1393 در دو منطقه دشت امامزاده جعفر و باشت نسبت به ارقام شاهد ماهور و خرم 10 و 7 درصد عملکرد دانه بیشتری تولید نمود. رقم بهدان نسبت به بیماریهای مهم شایع جو در شرایط طبیعی حساسیتی نشان نداده و از مقاومت بالایی برخوردار میباشد. درصد پروتئین دانه رقم جو بهدان 12/5 درصد گزارش شده و دارای کیفیت مطلوبی میباشد.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Intensity of adoption and profitability of planting different varieties of irrigated bread wheat in Ilam provinceضریب پذیرش و سودآوری ارقام مختلف کشت شده گندم نان آبی در استان ایلام25126012185010.22092/rafhc.2020.122553.1155FAهرمز اسدیاستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران0000-0002-2001-7606حیدر صیدزادهمربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام، ایران.فرنو ملک پورمحقق، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانJournal Article20190708The objectives of this study were to determine adoption rate, adoption degree as well as measuring adoption intensity and intensity of planting irrigated wheat varieties, sale return and net income of planting different wheat varieties. This study carried out in 2016 based on information of irrigated bread wheat cultivars Chamran, Virinak and Chamran2 planted during 2009-2015. Data was collected from Jihad-e-Agriculture Organization and Agricultural Research and Education Center of Ilam by questionnaire. The used indices in this research consisted of adoption analysis and economic criteria of income value of cultivated varieties. According to the results, during 2009-2015, the mean of adoption rate and degree and intensity of irrigated wheat cultivar Chamran were 44.7, 58.6 and 26.2 percent, respectively; for Virinak variety were 0.8, 7.4 and 0.029 percent, respectively; and for Chamran2 variety were 7.3, 7.5 and 2.5 percent, respectively. The mean of increased trend for profit changes of Chamran, Virinak and Chamran2 was estimated 37.1, 15.6 and 82.1 percent, respectively. The mean of sale return and cost ratio of cultivated Chamran, Virinak and Chamran2 varieties were estimated 73.7, 50.3 and 72 percent, respectively. The mean of benefit-cost ratio of Chamran, Virinak and Chamran2 varieties was estimated 3.92, 2.03 and 3.7, respectively. Thus, planting improved irrigated wheat varieties including Chamran and Chamran2 varieties in target region of Ilam province was more profitable than Virinak variety.<strong>در این بررسی درجه، نرخ، ضریب پذیرش و ضریب کشت </strong><strong>ارقام کشت شده گندم نان آبی، سنجش بازده فروش و درآمد خالص ناشی از پذیرش و کشت ارقام گندم در استان ایلام انجام شد. داده های این پژوهش مربوط به یک دوره هفت ساله در طی سال های 94-1388 برای ارقام گندم نان آبی چمران، ویریناک و چمران2 بوده که در سال 1395 در استان ایلام جمع آوری شد. اطلاعات این پژوهش از طریق ابزار پرسشنامه از سازمان جهاد کشاورزی استان و مرکز تحقیقات کشاورزی ایلام جمع آوری گردید. شاخصهای استفاده شده در این تحقیق، استفاده از تحلیل پذیرش و معیار اقتصادی ارزش درآمدی بود. طبق نتایج، طی دوره مطالعه، میانگین درجه، نرخ و ضریب پذیرش برای رقم گندم نان آبی چمران به ترتیب 44/7، 58/6 و26/2 درصد، برای رقم ویریناک به ترتیب 0/8، 7/4 و 0/029 درصد و برای رقم چمران 2 به ترتیب 7/3، 7/5 و 2/5 درصد محاسبه شد. میانگین افزایش روند تغییرات سود هر هکتار کشت ارقام چمران، ویریناک و چمران 2 به ترتیب 37/1، 15/6 و 82/1 درصد برآورد گردید. میانگین بازده فروش ناشی از کشت ارقام چمران، ویریناک و چمران2 به ترتیب طی دوره هفت ساله 73/7، 50/3 و 72 درصد و میانگین نسبت فایده به هزینه کشت این ارقام در منطقه به ترتیب 9/92، 2/03 و 3/7 مشخص شد. به طور خلاصه می توان چنین نتیجه گیری نمود که کشت ارقام اصلاح شده شامل رقم چمران و چمران 2 در استان ایلام اقتصادی تر از رقم ویریناک بوده است. </strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Parnian, a new spineless and early safflower cultivar, suitable for relatively cold and warm regions of Iranرقم جدید بیخار و زودرس گلرنگ پرنیان، مناسب کشت آبی در مناطق معتدل سرد و گرم کشور26127012185110.22092/rafhc.2020.121209.1127FAامیرحسن امیدیاستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانمحمدرضا شهسواریاستادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان ایران.ابوالقاسم الحانیمربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، فارس، ایران.بهمن پاسبان اسلامدانشیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایرانبصیر صمدی فیروزآبادمحقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایرانحمیدرضا فناییدانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانفرنو ملک پورمحقق، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانJournal Article20190714Parnian cultivar was primarily selected from Isfahan landraces and for more evaluation for its yield and other agronomic traits was tested along with 14 cultivars in four different environmental conditions including Karaj, Isfahan, Darab and Varamin. The experiments were conducted in randomized complete block designs with 4 replications for two years (2013 -2015). The results showed significant differences among the genotypes. Different stability analysis methods were used to determine stable genotypes. Parnian was selected as a desirable genotype based on its highest grain yield (2794.2 Kgha<sup>-1</sup>), lowest coefficient of variation (CV<sub>i</sub>) and lowest environmental variance compared to other genotypes. In addition, the Parnian cultivar was selected as the best genotype in Karaj, Darab, Isfahan and Varamin with an average grain yield of 2894 Kgha<sup>-1</sup> for two years under saline soil conditions. Results of on-farm trails in Khodabakhsh, Gasemabad and Mastikhoon in Zabol region (2015-2016) showed that Parnian had grain yields of 2947, 2598 and 2865 Kgha<sup>-1</sup>, respectively (10%, 6% and 23.5% higher than Soffa check cultivar, respectively). The new cultivar, was also 10 days earlier than check cultivar.<strong>رقم پرنیان </strong><strong>حاصل انتخاب تک بوته از توده محلی گلرنگ اصفهان با استفاده از روش گزینش لاینهای خالص است. این رقم به همراه 14 لاین و رقم به منظور تعیین پایداری و سازگاری، در چهار منطقه کرج، داراب فارس، ورامین و اصفهان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار به مدت دو سال زراعی (1394-1392) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل با استفاده از روشهای مختلف پایداری نشان داد که رقم جدید پرنیان با بیشترین میزان عملکرد دانه</strong><strong>(2794 کیلوگرم در هکتار) و کمترین میزان ضریب تغییرات محیطی</strong><strong>(7/2) و واریانس محیطی (40435) به عنوان پایدارترین ژنوتیپ شناخته شد. این رقم در یک بررسی دو ساله دیگر (1394-1392) در شرایط نسبتاً شور در پنج منطقه کرج، داراب، اصفهان، ورامین و زابل به همراه ارقام شناخته شده کشور نظیر صفه، پدیده، گلمهر و گلدشت برتری خود را با عملکرد 2894 کیلوگرم در هکتار نشان داد. در آزمایشهای تحقیقی </strong><strong>–</strong><strong> تطبیقی رقم جدید پرنیان در سه روستای خدابخش، قاسم آباد و مستیخون منطقه زابل کشت و با رقم شاهد صفه مقایسه شد که عملکرد دانه این رقم به ترتیب با میانگین 2865، 2598 و 2947 کیلوگرم در هکتار به مقدار 10، 6 و 23/5 درصد نسبت به شاهد صفه برتری نشان داد. از نظر زمان رسیدگی فیزیولوژیک نیز رقم پرنیان 10 روز زودرس تر از رقم گلرنگ می باشد.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220The influences of myrobalan rootstock and Saint Julian A interstock on some growing characteristics of five commercial cultivars of apricotاثرات پایه میروبالان و میانپایه سنتجولین A روی برخی خصوصیات رشدی پنج رقم تجاری زردآلو27128512185210.22092/rafhc.2020.120118.1113FAحمید رهنموناستادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،Journal Article20190904In order to overcome to some unfavorable environmental limitations, as well as achieving the low vigor apricot trees for extending intensive cultivations, a statistical study was conducted based on a randomized completely blocks design (RCBD) at the Sahand Horticultural Research Station since 2004 up to 2016. Experimental treatments were Consist of combination of scions from “Ordubad 90<em>”</em>, “Aybatan<em>”</em>, “Asgharabad<em>”</em>, “Germez-e-shahroud<em>”</em> and “Shastomi-yek<em>”</em> cultivars with seedling of myrobalan, seedling of apricot (as control) rootstocks and also, Saint Julian A interstock (grafted on seedling myrobalan). In this research, the main vegetative and generative characteristics were measured for assessment of scion/rootstock compatibility. The results showed significant differences among the performance of combinations for all studied traits (p≤0.05). The height of “Ordubad90<em>”</em> and “Asgharabad<em>”</em> cvs. on St. Julian A were 20 and 25 percent lesser than control, respectively. Full-blooming date of treatments was irregularly influenced by the type of rootstock but ripening date of their fruits followed aperfect pattern of corresponding control treatment. Comparison of diametric growth of rootstock and the height of combinations revealed a positive and significant correlation between these traits (r<sup>2</sup> = 0.53). Based on results of this study, experimental apricot cvs. except Shastomi-yek were compatible with myrobalan rootstock and St. Julian A interstock. Deleterious local incompatibility symptoms on the combination of this cultivar and both mentioned rootstock and interstock were appeared from the first years of research that caused to their complete mortality. This result also revealed the necessity of precaution in recommendation of the widespread use of plum and prune species as apricot rootstock due to their incompatibilities in some cases. <br /><strong> </strong><strong>به منظور غلبه بر تعدادی از محدودیت های محیطی و همچنین کاهش قدرت رشدی ترکیب های پیوندی برای افزایش تراکم کاشت، آزمایشی در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقاتی سهند از سال 1383 تا 1395 اجرا گردید. در این تحقیق خصوصیات مهم رویشی و زایشی به عنوان صفات سازگاری پیوندی ارقام اردوباد 90، آیباتان، قرمز شاهرود، عسگرآباد و شصتمی یک با پایه های بذری زردآلو (شاهد)، میروبالان بذری و میروبالان بذری با میانپایه سنت جولین </strong><strong>A</strong><strong> مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین ترکیب های پیوندی در همه صفات مورد مطالعه اختلاف معنی دار در سطح احتمال 5 درصد وجود داشت. میانپایه سنت جولین </strong><strong>A</strong><strong> پیوند شده روی پایه میروبالان ارتفاع ارقام عسگرآباد و اردوباد 90 را به ترتیب حدود 25 و 20 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. تاریخ تمام گل ترکیب های پیوندی به رغم تاثیرپذیری از نوع پایه، الگوی معینی نداشت ولی تاریخ رسیدن میوه آنها از الگوی رسیدن میوه تیمار شاهد تبعیت نمود. ارزیابی رشد قطری پایه ها وجود همبستگی مثبت و معنی دار بین این صفت و صفت ارتفاع ترکیب های پیوندی را آشکار ساخت (0/53 = </strong><strong><em>r<sup>2</sup></em></strong><strong>). نتایج همچنین نشان دادند که پایه میروبالان و میانپایه سنت جولین </strong><strong>A</strong><strong> غیر از رقم شصتمی یک با دیگر ارقام آزمایشی سازگاری مطلوبی دارند. نشانه های ناسازگاری موضعی از سالهای اولیه در ترکیب رقم شصتمی یک با پایه میروبالان و میانپایه سنت جولین </strong><strong>A</strong><strong> ظاهر و منجر به حذف کامل این ترکیب گردید. این نتیجه ضرورت احتیاط در توصیه گسترده پایه های متعلق به گونه های آلو و گوجه را برای ارقام زردآلو نمایان ساخت.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Evaluation of yield and quality of Paya, a newly released drought tolerance sugar beet, cultivar, with foreign check Rasta in Kermanshah provinceمقایسه عملکرد و کیفیت رقم جدید چغندرقند متحمل به خشکی پایا با رقم شاهد خارجی راستا در استان کرمانشاه28729512185310.22092/rafhc.2020.121275.1129FAعلی جلیلیاناستادیار، بخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایرانامان اله میرزاییمحقق، سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، کرمانشاه، ایرانعادل نعمتیمربی، گروه تحقیقات روستایی و اقتصادی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایرانبهرام بهرامیمحقق، مدیریت جهاد کشاورزی اسلام آباد غرب، کرمانشاه، ایرانJournal Article20190806In order to evaluate root yield and quality of Paya, a newly released drought tolerance sugar beet cultivar and compare it with foreign check Rasta, this experiment was conducted on farmers' fields under both normal and drought conditions in 2016. In this study, half hectare of each cultivar was planted and from the second irrigation, irrigation was done with intervals of 7 and 14 days for each half of the cultivated area. At the end of the growth stage, four samples were harvested (along two 5-meter lines at two rows) and the root pulp for qualitative traits was provided. Economic evaluation was carried out using benefit- cost ratio and partial budgeting. The results showed that the yield for two cultivars in the irrigation interval of 7 days (normal irrigation) was 93.7 tons and in the irrigation intervals 14 days (stress conditions) was 57.6 tha<sup>-1</sup>. In the irrigation interval of 7 days, the percentage of sugar was 16.5% and the 14-day irrigation interval percentage of sugar was 14%. Irrigation interval did not have a significant effect on the elements in the root (sodium, potassium and nitrogen). There was no significant difference between two cultivars in terms of yield, but the sugar percentage of Rasta cultivar (16.9%) was higher than Paya cultivar (13.7%). Under drought stress condition for Paya and Rasta cultivars yield reductions were 31% and 46%, respectively. Economic evaluation showed that the Paya cultivar had economic advantage of 95% to Rasta cultivar in 14-days irrigation interval and advantage of 63% in complete irrigation (7-days interval). Therefore, the Paya cultivar under stress conditions has more capability compared to Rasta sugar beet cultivars (one of the good foreign cultivars) and can be recommended for regions with water shortages and disease-free soils.<strong>به منظور ارزیابی و مقایسه کمی وکیفی رقم چغندرقند بهاره و متحمل به خشکی پایا با رقم خارجی راستا، این بررسی در دو شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی در سال 1395 انجام شد. از هر رقم نیم هکتار کشت شد که نصف سطح زیر کشت هر رقم از نوبت آبیاری دوم به بعد بصورت یک در میان (دور آبیاری 14 روز یکبار) و نصف دیگر آبیاری کامل (دور آبیاری 7 روز یکبار) انجام شد. در اواخر مرحله رشد تعداد چهار نمونه در طول دو خط پنج متری و به طور تصادفی از هر تیمار برداشت و خمیر ریشه برای تعیین صفات کیفی تهیه گردید. ارزیابی اقتصادی سودمندی کاشت رقم جدید پایا</strong><strong>به روش منفعت به هزینه و بودجه بندی جزئی صورت گرفت. نتایج نشان داد که میانگین عملکرد ریشه ارقام در دور آبیاری 7 روز (آبیاری نرمال) و 14 روز (شرایط تنش) به ترتیب برابر 93/7 و 57/6 تن در هکتار بود. درصد قند ارقام نیز در دور آبیاری 7 و 14 روز به ترتیب برابر 16/5 و 14 درصد بود. بین دو رقم از نظر عملکرد تفاوت معنی داری دیده نشد، اما میانگین درصد قند رقم راستا در هر دو شرایط با مقدار 16/9 درصد بالاتر از رقم پایا با مقدار 13/7 درصد بود.کاهش عملکرد در ارقام پایا و راستا در شرایط تنش به ترتیب برابر با 31 و 46 درصد بود. درصد قند رقم پایا در شرایط تنش حدود 8 درصد و در رقم راستا 21 درصد نسبت به شرایط آبیاری نرمال کاهش یافت. ارزیابی اقتصادی نشان دادکه رقم پایا در دور آبیاری 14 روز (تنش) 95 درصد و در دور آبیاری 7 روز 63 درصد رقم راستا درآمدزایی دارد و لذا رقم پایا در شرایط تنش و کمبود آب، قدرت رقابت بیشتری با رقم راستا که یکی از ارقام چغندرقند خارجی خوب محسوب می شود دارد. با توجه به حساسیت رقم پایا نسبت به بیماری ریزومانیا و رایزوکتونیا کشت آن فقط در خاک های عاری از این بیماری ها قابل توصیه است. </strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Evaluation and comparison of the energy consumption in Alfalfa production systems
in different regions of Alborz provinceارزیابی و مقایسه مصرف انرژی سیستمهای تولید یونجه شهرستانهای استان البرز29731012205410.22092/rafhc.2020.121524.1133FAمحمد منافی دستجردیدانشجو دکترا، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، خراسان رضوی، ایران.امیر کوهنوردکارشناسی ارشد مکانیزاسیون، گروه مکانیزاسیون کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.Journal Article20190903Allocation management is one of the main and well-known strategies in sustainable agricultural development that prevents destruction of the natural resources. The present research was undertaken to evaluate and compare energy flows in Alfalfa farms in different regions of Alborz province. The indices of energy ratio, net energy gain (NEG), specific energy, energy productivity (EP), energy intensity, and total input and output energies were calculated. The statistical population included all of the farmers in different regions of Alborz province in 2013. The studied sample included 241 farmers growing alfalfa in the agricultural sector of Alborz province. Results indicated that, in four studied districts including Eshtehard, Karaj, Nazarabad and Savojbolagh approximately 65% of the energy input was assigned to the fuel and seed for the cultivation of alfalfa. The highest and lowest EPs were found to be those of Savojbolagh and Nazarabad districts (0.095 kgMJ<sup>-1</sup> and 0.076 kgMJ<sup>-1</sup>, respectively). Among these four districts, Eshtehard had better conditions in terms of NEG (39241.9 MJha<sup>-1</sup>), energy intensity (6.554 MJm<sup>-2</sup>), and specific energy (10.571 MJkg<sup>-1</sup>), compared to the other three regions. In total, results of the research showed that the Alfalfa farms at Eshtehard exhibit more efficient energy consumption, indicating that their farmers have had better management regarding energy Consumption.<strong>مدیریت تخصیص یکی از راهکارهای اصلی و شناختهشده توسعه پایدار کشاورزی است که باعث جلوگیری از تخریب بیشتر منابع طبیعی میگردد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و مقایسه جریان انرژی در مزارع یونجه شهرستانهای استان البرز صورت گرفت. شاخصهای بازده انرژی، افزوده خالص انرژی، انرژی ویژه، بهرهوری انرژی، شدت انرژی و انرژی کل ورودی و خروجی محاسبه شدند. جامعه آماری تحقیق شامل 241 کشاورز یونجه کار در شهرستانهای استان البرز در سال زراعی 1392 بود. نتایج نشان داد که در چهار منطقه مورد مطالعه استان شامل شهرستانهای کرج، اشتهارد، نظرآباد و ساوجبلاغ حدودا 65 درصد انرژی ورودی برای کشت یونجه به دو نهاده سوخت و بذر تعلق دارد. شهرستان اشتهارد با</strong><strong>0/095 کیلوگرم در مگاژول و شهرستان نظرآباد با 0/076 کیلوگرم در مگاژول به ترتیب بیشترین و کمترین بهرهوری انرژی را در تولید یونجه داشتند. در بین چهار منطقه مورد مطالعه شهرستان اشتهارد با افزوده خالص انرژی 39241/9 مگاژول در هکتار، شدت انرژی</strong><strong>6/554 مگاژول در مترمربع و انرژی ویژه</strong><strong>10/571 مگاژول در کیلوگرم از شرایط بهتری نسبت به سه منطقه دیگر برخوردار بود. در مجموع نتایج تحقیق نشان داد که مزارع یونجه شهرستان اشتهارد در مصرف انرژی کارآمدتر و دارای مدیریت بهتری نسبت به سه شهرستان دیگر بودند.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذریافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی2322-40968220200220Aran, a new durum wheat cultivar adapted to wheat growing areas
in warm agro-climate zone of Iranآران، رقم جدید گندم دوروم مناسب برای کشت در مناطق گرم و خشک جنوب ایران31132012185510.22092/rafhc.2020.124303.1176FAتوحید نجفی میرکدانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانمصطفی آقایی سربرزهاستاد ، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانمنوچهر دستفالمربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، داراب، ایرانحسین فرزادیمربی ، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایرانمحمد بهاریمحقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایرانمنوچهر خدارحمیاستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران0000-0001-6245-2166فرزاد افشاریاستاد ، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران0000-0002-7772-1338علی ملیحی پوراستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانرامین روح پروراستادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانعلی فیروزیانمحقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایرانمحمد علی جواهریاستادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایرانJournal Article20190908The new durum wheat cultivar Aran (DW-91-6) was initially introduced as a breeding line through 41th International Durum Yield Nursery (IDYN) received from the International Maize and Wheat Improvement Center (CYMMIT) and was evaluated in two research stations of Khorramabad and Darab in warm agro-climate zone of Iran. In this step, Aran was selected for the further studies based on its high grain yield (6398 kgha<sup>-1</sup>). This line had average grain yield of 7183 kgha<sup>-1</sup> in the regional preliminary yield trial in 2010-2011 cropping season. Line DW-91-6 had average grain yield of 7172 kgha<sup>-1</sup> in the advanced yield trial compared to Behrang check cultivar with grain yield of 7068 kgha<sup>-1</sup> in 2011-2012 cropping season and was selected for the further evaluations. In the regional elite yield trial conducted in four stations of Ahvaz, Darab, Dezful and Khorramabad in 2012-13 and 2013-14, this line with 7660 kgha<sup>-1</sup> had 9% higher yield than Behrang check cultivar with grain yield of 7021 kgha<sup>-1</sup> and was selected as superior line based on its grain yield and yield stability. Aran also has high quality of semolina, high protein content (13.6%) and high percentage of wet gluten (30%). The results of on-farm trials showed that this cultivar exhibited a 24% to 26% higher grain than Yavarus as a local check inKerman as well as a 17% higher grain yield compared to Behrang as a local check in Khoozestan. In total, based on its high grain yield, yield stability, quality of semolina and its good level of resistance to yellow and leaf rust diseases, line DW-91-6 was released as a new durum wheat cultivar with the name “Aran” for warm agro-climate zone of Iran.<strong>گندم دوروم رقم آران (لاین </strong><strong>(DW-91-6</strong><strong> در سال زراعی 89-1388 در قالب چهل و یکمین خزانه بینالمللی گندم دوروم </strong><strong>(41th IDYN)</strong><strong> دریافتی از مرکز بینالمللی تحقیقات ذرت و گندم (</strong><strong>CIMMYT</strong><strong>) در دو ایستگاه تحقیقاتی اقلیم گرم و خشک جنوب کشور (خرم آباد و داراب) مورد ارزیابی قرار گرفت و با میانگین عملکرد 6369 کیلوگرم در هکتار گزینش و به آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی مشترک در سال زراعی 90-1389 راه یافت. در این مرحله نیز لاین مذکور با عملکرد 7183 کیلوگرم در هکتار انتخاب شد. در آزمایش مقایسه عملکرد پیشرفته نیز لاین مورد نظر با میانگین عملکرد 7172 کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد رقم بهرنگ با عملکرد 7068 کیلوگرم در هکتار برتری نشان داده و برای مرحله بعد برنامه اصلاحی گندم دوروم انتخاب شد. در آزمایش سازگاری لاین های گندم دوروم در اقلیم گرم جنوب کشور </strong><strong>(ERDYT91-W)</strong><strong> که طی دو سال زراعی 93-1391 و در چهار ایستگاه تحقیقاتی مناطق گرم و خشک جنوب کشور شامل اهواز، داراب، دزفول و خرمآباد اجرا شد، این لاین با میانگین عملکرد 7660 کیلوگرم در هکتار حدود 9 درصد برتر از شاهد رقم بهرنگ (با عملکرد 7021 کیلوگرم در هکتار) بود. بررسی های متعدد کیفیت دانه نیز حاکی از آن بود که از نظر کیفیت سمولینا، این لاین با 13/6 درصد پروتئین و30 درصد گلوتن مرطوب در گروه ارقام خوب قرار دارد. بررسی های آزمایش های تحقیقی </strong><strong>–</strong><strong> ترویجی در مزارع زارعین مناطق مختلف استان های خوزستان و کرمان نیز برتری 24 الی 26 درصدی این لاین را در استان کرمان نسبت به شاهد رقم یاواروس و برتری 17 درصدی آن را در استان خوزستان نسبت به شاهد رقم بهرنگ نشان داد. در آزمایش های بررسی واکنش ارقام و لاین های گندم به بیماری های مهم منطقه نیز رقم جدید مقاومت قابل قبولی نسبت به زنگ زرد و قهوه ای از خود نشان داد. در کل با توجه به نتایج فوق الذکر که نشان دهنده برتری آن نسبت به ارقام رایج در اقلیم گرم و خشک جنوب کشور می باشد، لاین جدید به عنوان رقم آران نامگذاری شد. </strong>